Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ubojice iz Pariza priznali su da su njihove akcije bile u dogovoru te da su povezani s Al Kaidom iz Jemena.


Sigurnosne službe istražuju britanske veze s terorizmom u Francuskoj, a ispostavilo se da je jednome od braće ubojica, Cherifu Kouachiju, mentor bio bliski suradnik Abu Hamze, Djamel Beghal.

Riječ je o jednom od vođa Al Kaide koji je, u džamiji u londonskom Finsbury Parku, navodno regrutirao i otmičare koji su sudjelovali u napadu 9/11, Richarda Reida i Zacariasa Moussaouia. U 90-tima je organizirao islamističke ćelije u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i naravno Velikoj Britaniji. Među njegovim planovima bio je atentat, također otetim zrakoplovom, na predsjednika Busha i druge lidere na sastanku G8 u Genovi. Al Kaida je odabrala Benghala da sije teror u Europi.

Daily Telegraph piše da je Beghal regrutirao u zatvoru i Cherifa Kouachija, koji je 7. siječnja s bratom Saidom ubio 12 osoba u napadu na satirički tjednik Charlie Hebdo. U istom zatvoru južno od Pariza Kouachi se navodno sprijateljio i s trećim napadačem iz Francuske, Amedyjem Coulibalyjem, koji je u trgovini u Parizu ubio četvero ljudi. Coulibaly je bio sitni kriminalac, dok je Kouachi 2008. osuđen zbog sudjelovanja u džihadističkoj mreži, a uhićen je kada je putovao za Siriju.

U zatvoru su upoznali su Beghala, koji je 2001. osuđen za pripremu bombaškog napada na ambasadu SAD- a u Parizu. Pušten je nakon deset godina.

Vezani članci Macron o novim mjerama protiv koronavirusa Uveden policijski sat u Parizu i još osam velikih francuskih gradova, određena i kazna za prekršitelje Slika nije dostupna Šizofreničar i suradnik Abu Hamze držao kampove za teroriste u SAD

Pariz: 11. siječnja trebao bi postati povijesni dan, očekuje se milijun ljudi

Nakon što su izašli iz zatvora, Beghal i Kouachi ostali su bliski, a francuske obavještajne službe snimile su ih kako igraju nogomet u Cantalu, u južnoj Francuskoj, u društvu još dvojice osuđenih terorista. Beghal i Kouachi su uhićeni 2010. godine kada su planirali iz zatvora izbaviti alžirskog islamista Smaina Aita Ali Belkacema. Beghal je još uvijek u zatvoru.

Reda Hassaine, koji je krajem 90-tih i početkom 2000-tih radio za MI5, britansku obavještajnu službu kao doušnik iz Finsbury parka, ističe kako je ono što se dogodilo u Parizu sasvim sigurno 'ostavština' Abu Hamze i Abu Quatade, vođa jordanske al-Kaide, zadužen za operacije u Europi.

'Nova generacija džihadista preuzela je njihovu ideologiju, iako ih nikada nisu sreli, i sada su spremni umirati za džihad', kaže Hassaine. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook