Melania Trump (Foto: AFP)
Melania Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Mira Ricardel, inače hrvatskog podrijetla, radi kao zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost. Američka prva dama navodno se požalila Donaldu Trumpu na njezino ponašanje i tražila od njega da se zahvali Ricardel na suradnji.


Američki predsjednik Donald Trump namjerava zamijeniti zamjenicu savjetnika za nacionalnu sigurnost Miru Ricardel nakon što se zavadila s prvom damom Melanijom Trump, rekla su u utorak agenciji Reuters dva izvora upoznata sa slučajem.

Vezani članci Melania Trump - 5 Za nju ne vrijede pravila: Melania Trump naljutila dio javnosti svojim ponašanjem na glasovanju Melania Trump - 5 Prava je enigma, a imala je niz skandaloznih gafova: Zna se što će biti s Melanijom Trump ako Donald pobijedi?

Prva dama požalila se predsjedniku da nije zadovoljna kako se prema njoj odnosi Mira Ricardel, koja je hrvatskog podrijetla, bivša ravnateljica Boeinga koja je radila u Trumpovoj predsjedničkoj kampanji i koju je ove godine savjetnik za nacionalnu sigurnost odabrao za svoju zamjenicu.

Izvori su rekli da je Melanija Trump otvoreno zatražila od Trumpa da otpusti Ricardel.

Glasnogovornica ureda prve dame rekla je u utorak kako je Melanija Trump zatražila da Bijela kuća prekine veze s Mirom Ricardel.

"Stajalište je ureda prve dame da ona više ne zaslužuje čast da radi u Bijeloj kući", rekla je glasnogovornica Stephanie Grisham.

Jedan od Reutersovih izvora rekao je kako se spor između prve dame i zamjenice savjetnika za nacionalnu sigurnost pojačao zbog posjeta Melanije Trump Africi u listopadu.

Izvor je rekao kako je Melanija Trump osjećala da Ricardel nastoji pružiti joj manje vladinih resursa u potpori njezina posjeta Africi.

Napetosti traju već mjesec dana

Izvor upoznat s radom Ricardel u Bijeloj kući je rekao kako je ona bila u lošim odnosima s mnogima u Vijeću za nacionalnu sigurnost i "nekako udaljila od sebe svakoga" osim Boltona, veterana konzervativnog stručnjaka za vanjsku politiku koji je neposredni nadređeni Ricardel.

Jedan od izvora upoznat s ovom spletkom u Bijeloj kući je rekao da su napetosti počele rasti do točke krize prije oko mjesec dana i da su učinjeni ozbiljni, očito neuspješni, napori da se spor smiri.

Vjeruje se da Ricardel ne voli ni ministar obrane Jim Mattis, rekli su Reutersu sadašnji i bivši dužnosnici.

Najviše rangirana Hrvatica u administraciji SAD-a

Rođena kao Mira Radielović u kalifornijskoj Pasadeni, kći je Petra Radielovića, poduzetnika podrijetlom iz srednjobosanske općine Breze koji je preživio Bleiburški pokolj, nakon čega se preko Austrije iselio u Njemačku, a potom u SAD. Kao zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Trumpa, ona je najviše rangirana Hrvatica u američkoj administraciji.

Od 2001. do 2003. bila je zamjenica pomoćnika ministra obrane za pitanja međunarodne sigurnosti. (Hina)