Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar Washington Posta

'U post-komunističkim zemljama prepisivanje i varanje u školi bilo je normalno, čak se i poticalo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Melania Trump, supruga predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, prozvana je da je na konvenciji demokrata u ponedjeljak plagirala dio govora Michelle Obama od prije osam godina, sa stranačke konvencije republikanaca.

Mnogi su za takav teški propust, odnosno plagiranje, okrivili ljude koji vode Trumpovu kampanju. Melania je kazala za NBC, prije nego što je održala govor na konvenciji, da ga je pisala sama uz malu pomoć sa strane.

Komentatorica Washington Posta Monika Nalepa, inače profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Notre Dame, smatra kako, ako je ono što Melania govori istina, onda se objašnjenje za njezin plagijat može potražiti u post-komunističkom obrazovnom sustavu u Sloveniji u kojoj je supruga Donalda Trumpa odrasla. Naime, Nalepa bez zadrške konstatira kako je plagiranje ili varanje pojava koja je bila vrlo česta a čak se i poticala u obrazovnom sustavu post-komunističkih zemalja.

Melania, navodi se u tekstu, nikada nije diplomirala na Sveučilištu u Ljubljani, ali je ipak većinu svojeg obrazovanja stekla neposredno nakon pada komunizma u istočnoj Europi. U post-komunističkom obrazovnom sustavu u to vrijeme bila je vrlo tanka granica između originalnog rada i plagijata, a o pitanju intelektualnog vlasništva nije se raspravljalo, piše autorica teksta.

Sklonost plagiranju Nalepa pripisuje i učenju napamet koje je bilo, tvrdi, 'vrlo bitna komponenta obrazovanja u post-komunističkoj Europi, kao nasljeđe komunističkog sustava u kojem se stvari vezane uz marksističku ideologiju, temelje lenjinizma i osnove socijalističke ekonomije nisu smjeli kritizirati u razredu bez da izazovu sumnju policijskih vlasti'.

Monika Nalepa, koja je u Poljskoj živjela do prije 15 godina, potkrepljuje teoriju o učenju napamet i prihvaćanju varanja kao sastavnog dijela obrazovnog sustava i svojim iskustvom tijekom školovanja. Smatra i kako je veliki problem to što oni koji su varali na ispitima nisu nazivani pravim rječnikom već su smatrani pametnima ali lijenima. 'Oni koji bi položili ispit a nisu učili već su se snalazili svim mogućim sredstvima poput prepisivanja smatrani su pametnijima u svojoj okolini od onih koji su marljivo učili. Ako bi netko i prijavio da je njegov kolega varao na testu, prijava bi bila odbačena a on sam bi bio optužen za suradnika', navodi komentatorica Washington Posta.

Autorica na kraju kaže kako ostaje nejasno kako je došlo do plagiranja govora Melanie Trump.

'Možda je rečenice Michelle Obama prepisivala direktno, ili je odgovornost na ljudima Donalda Trumpa. No, ako je sama prepisala govor, odgovor za to treba tražiti u njezinom post-komunističkom obrazovanju. Ako plagiranje promatramo kao 'posuđivanje' a ne varanje, onda su sličnosti u govorima Melanie i Michelle razumljivije', zaključuje autorica.

Ipak, na kraju moramo primijetiti da je pogriješila u jednome - Melania Trump većinu je svojeg obrazovanja stekla u SFRJ, a ne u post-komunističkoj Sloveniji s obzirom da je rođena 1970. godine te je nakon pada komunizma bila već studentica. U međuvremenu se i autorica govora, Meredith McIver koja radi za Trumpovu kampanju, ispričala i ponudila ostavku.
 

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene