Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VJENČANJE ZA PAMĆENJE

Gradonačelnik se oženio za aligatora pa ljubio svoju ''malu princezu'': Kumu je brinula samo jedna stvar

Aktualno Galerija +0 Ilustracija Galerija 1/1 >>
Gradonačelnik malog meksičkog grada oženio je svoju ''aligatorsku mladu'' na živopisnoj ceremoniji popraćenoj tradicionalnom glazbom, rasplesanim posjetiteljima i dovicima domorodačkom vođi da brak ovjekovječi poljupcem.

Gradonačelnik San Pedra Huamelule Victor Hugo Sosa aligatora je tijekom vjenčanja u četvrtak više puta poljubio u njušku, koja je bila zavezana kako bi se izbjegli neželjeni ugrizi.

Pretpostavlja se da ritual vjenčanja potječe iz predhispanskih domorodačkih zajednica Chontal i Huave iz savezne države Oaxaca, kao što je to slučaj s molitvom za blagodati prirode.

''Prirodu molimo za dovoljno kiše, dovoljno hrane i ribe u rijeci'', kazao je Sosa, gradonačelnik malog ribarskog mjesta na sparnoj pacifičkoj obali Oaxacae.

Oaxaca, smještena na siromašnom jugu zemlje, područje je bogate domorodačke tradicije u kojem su mnoge grupe tvrdoglavo održale svoje jezike i tradicije.

Stoljećima star ritual u San Pedru Huameluli, danas pomiješan s elementima katoličke spiritualnosti, uključuje oblačenja aligatora ili kajmana u bijelu vjenčanicu sa šarenim ukrasima.

Vjeruje se da sedam godina star gmaz, kojeg se za ovu priliku naziva malom princezom, predstavlja božanstvo majke zemlje, a njeno vjenčanje za lokalnog vođu simbolizira ujedinjenje ljudi s božanskim.

Zvuk truba i ritam bubnjeva osigurali su slavljeničko raspoloženje tijekom procesije u kojoj je dio mještana u rukama nosilo aligatorsku mladenku kroz selo, dok su joj drugi mahali šeširima.

''Osjećam se sretno i ponosno na svoje korijene'', kazala je Elia Edith Aguilar, kuma koja je organizirala vjenčanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrabri vlasnik Umirovljenik se hrvao s aligatorom kako bi spasio štenca starog tri mjeseca, a sve je snimljeno kamerom
Pročitajte i ovo Aligator (Foto: Screenshot/YouTube) Ups... Ispao mu mobitel za vrijeme snimanja aligatora, taj telefon neće više nikad vidjeti

Kazala je da se osjeća privilegirano zbog prilike da vodi ceremoniju i dodala da je utrošila puno vremena u donošenje odluke o tome što će mlada nositi.

''Ovo je jako lijepa tradicija'', dodala je uz smiješak na licu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene