Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koordiniranje rada triju županija

Međužupanijsko vijeće oživljava projekt Herceg-Bosne?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri županije u Federaciji Bosne i Hercegovine, u kojima vlast obnašaju hrvatske političke stranke, uskoro bi trebale koordinirati svoj rad međužupanijskim vijećem, a ta najava izazvala je oštra reagiranja bošnjačkih stranaka koje smatraju da se tako zapravo oživljava ratni projekt Herceg-Bosne.

Utemeljenje međužupanijskog vijeća, koje bi djelovalo na području Hercegovačko-neretvanske, Zapadno-hercegovačke i Livanjske županije ovaj su tjedan najavili predstavnici Hrvatske demokratske zajednice 1990. (HDZ 1990.) i Hrvatske stranke prava Đapić - dr. Jurišić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvostupanjska presuda 81 godina zatvora četvorici bivših pripadnika HVO-a Slika nije dostupna Vijeće ministara BiH traži objašnjenje o pravima posavskih Hrvata

Dopredsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž ustvrdio je kako su neutemeljene bilo kakve primisli na oživljavanje Herceg-Bosne.

U izjavi koju u četvrtak prenosi 'Oslobođenje' Raguž je rekao kako je ta zamisao nastala zbog brojnih praktičnih razloga, ponajprije zato što treba odgovoriti na opću krizu u Federaciji BiH, zbog koje 'prijeti kolaps', te da se utječe na investicijske tokove.

Raguž je dodao kako je upravo koordinacija rada među županijama izrijekom predviđena i u federalnom Ustavu. Istaknuo je da je temeljni cilj poduzeti mjere ne bi li se zaštitili projekti poput mostarskog 'Aluminija', ali i osigurala provedba infrastrukturnih projekata.

U Stranci demokratske akcije izričiti su u ocjeni kako je u pozadini svega zamisao o oživljavanju Herceg-Bosne, a slično tvrde i predstavnici Stranke za BiH Harisa Silajdžića.

'Ovo što rade može ih odvesti samo tamo gdje je završila hrvatska samouprava', izjavio je za 'Dnevni avaz' dopredsjednik SDA Bakir Izetbegović, aludirajući na slom pobune koju je nakon izbora 2000. pokušao izvesti HDZ BiH predvođen Antom Jelavićem.

Izetbegović je ustvrdio kako se projektom obnove samouprave bave radikalni elementi u hrvatskom korpusu te je najavio kako će se, bude li potrebno, o svemu očitovati federalni Ustavni sud. 'Mi ćemo ih preko Ustavnog suda FBiH vrlo brzo staviti tamo gdje im je mjesto', kazao je dopredsjednik SDA.

Zastupnik u Parlamentu BiH i ratni zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović tvrdi kako se najavama o utemeljenju međužupanijskog vijeća zapravo pokušava oživjeti politika Franje Tuđmana u BiH.

'Ako to nisu uspjeli ostvariti uz potporu Hrvatske vojske, tenkovima i zrakoplovima, još manje imaju izgleda sada', kazao je Halilović, ocijenivši kako je riječ tek o pokušaju HDZ-a 1990. da se nakon loših rezultata na općinskim izborima spasi od političke propasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene