Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problem

Nestale osobe problem koji zaslužuje pažnju cijelog svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu 30. kolovoza koji se obilježava kao međunarodni dan nestalih osoba Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP), čije je sjedište u Sarajevu, u petak je istaknulo kako je to jedan od najznačajnijih problema čijem bi rješavanju trebale biti posvećene vlade svih država.

U izjavi ravnateljice ICMP Kahteryne Bomberger podsjeća se na činjenicu kako je samo tijekom sukoba na području bivše Jugoslavije nestalo oko 40 tisuća osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izgubio im se svaki trag Nestalo je 2514 Hrvata!

>> VIDEO Misteriozna priča: Pronašli je 52 godine NAKON NESTANKA

Zahvaljujući ogromnim uloženim naporima oko 70 posto prijavljenih slučajeva nestanka je riješeno, no svi preostali neriješeni slučajevi zahtijevaju podjednaku pozornost.

Iskustva pri pronalaženju nestalih odnosno identifikaciji pronađenih posmrtnih ostataka na području bivše Jugoslavije bili su od ogromnog značenja za rješavanje slučajeve osoba nestalih nakon tsunamija u jugoistočnoj Aziji 2004. godine, podsjećaju iz ICMP-ja.

Uz zemlje bivše Jugoslavije, Peru, Argentina, Istočni Timor i Južna Afrika, države su koje su poduzele najveće napore na procesuiranju odgovornih, a društvo je aktivno uključeno u proces i primjenjuju se moderne forenzičke metode, uključujući DNK analize.

'Danas se ICMP pridružuje stotinama tisuća obitelji osoba nestalih iz zemalja zapadnog Balkana, kao i Cipra, Iraka, Španjolske, Libanona, Kuvajta, Libije, Perua, Čilea, Argentine, Kolumbije, Nepala, Gvatemale, Indije, Pakistana, Alžira, El Salvadora, Šri Lanke, Meksika, Jemena, Somalije, Južne Afrike i mnogih drugih zemalja širom svijeta u odavanju počasti nestalim osobama', stoji u izjavi uz podsjećanje kako rješenje pitanja nestalih nije važno samo za obitelji nego i za implementaciju vladavine prava i uspostavu mira i pravde.

U tom cilju ICMP planira organizirati međunarodnu konferenciju pod nazivom 'Nestali: Agenda za budućnost', od 29. listopada do 1. studenog u Palači mira u Den Haagu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene