Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Međunarodna zajednica budno prati formiranje vlasti u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki dužnosnici ministarstava vanjskih poslova zemalja-članica Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini okupili su se u Sarajevu gdje će na dvodnevnom sastanku razmatrati stanje u toj zemlji i koracima koje je potrebno poduzeti nakon općih izbora održanih 1. listopada.

Vijeće za provedbu mira čine najutjecajnije zapadne zemlje i Rusija, a zadaća mu je nadzirati tijek provedbe Daytonskog sporazuma te donositi strateške odluke bitne za očuvanje stabilnosti u BiH.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Milorad Dodik U ulozi optuženika Poznat datum kada će se Dodik pojaviti na Sudu BiH, odvjetnik poručio: "Ne očekujemo pošteno suđenje"

Dužnosnici na razini političkih direktora, među kojima će biti i
zamjenica pomoćnika američke državne tajnice Rosemary Di Carlo, kako je najavio Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR), sastat će se i s predstavnicima najutjecajnijih političkih stranaka koje su dobile povjerenje birača na izborima.

Cilj je je utvrditi odnose snaga i mogućnost uspostave budućih koalicija koje bi upravljale zemljom u naredne četiri godine, naveo je OHR. 

Glasnogovornik OHR-a Chris Bennett potvrdio je za "Dnevni avaz" kako se očekuje da PIC podupre tzv. "travanjski paket" ustavnih promjena i zatraži od novoizabranih lidera da osiguraju provedbu početne faze ustavnih reformi.

"Postoji puna suglasnost međunarodne zajednice na čelu s Visokim predstavnikom, da je travanjski paket najbolji politički kompromis koji možemo postići u BiH u ovom trenutku", izjavio je Bennet pojašnjavajući kako će se inzistirati i na okončanju reforme policije u BiH te razgovarati o "zabrinjavajućem stanju u financijama" zemlje.

Iz najava OHR-a proizlazi kako će pod posebnim pritiskom biti Stranka za BiH (SBiH) te HDZ 1990., čiji su zastupnici u travnju u Parlamentu BiH oborili dogovoreni paket ustavnih promjena, kao i Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorada Dodika, koja odbija prihvatiti novi ustroj policijskih regija u zemlji koje bi prelazile međuentitetsku granicu. 

Sve tri ove stranke pokazale su izravno zanimanje za sudjelovanje u izvršnoj vlasti, a konačni rezultati izbora, objavljeni u srijedu, potvrdili su kako bi bez njih bilo gotovo nemoguće uspostaviti nove vlade.

Predsjedništvo SBiH u srijedu je, pod predsjedanjem Harisa Silajdžića, podržalo početak pregovora o postizbornoj koaliciji započet sa Strankom demokratske akcije (SDA), založivši se za uspostavu "funkcionalne vlasti" te konstatiralo kako je ustavnu dogradnju u BiH potrebno provesti "na europskim načelima".

Najuže vodstvo SNSD-a zaključilo je pak kako će u novu vladu BiH ući samo ako joj na čelu bude netko iz Republike Srpske. Predsjednik ove stranke Dodik izjavio je također kako SNSD neće praviti koaliciju ni sa kim na razini BiH, jer su razlike u stranačkim programima nepremostive. "SNSD nije probosanska već socijaldemokratska stranka s organizacijom u cijeloj BiH", kazao je Dodik.

Njegov bliski suradnik Igor Radojičić ranije je pojasnio kako će Vijeće ministara ubuduće funkcionirati na temelju "matemetičke većine", bez čvrstih savezništava među strankama iz RS i Federacije BiH.

Adnan Terzić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, čiji mandat upravo istječe, izjavio je kako je u sadašnjoj situaciji logično jedino da ga naslijedi upravo Dodik, kao predsjednik najjače stranke iz RS.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene