Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev svojem američkom kolegi Georgeu W. Bushu rekao je kako će učiniti sve što može da bi pomogao u rješavanju iranske nuklearne krize, no da će najprije pričekati "signale" iz Teherana, prenio je Kremlj.


"Medvedev je izjavio kako je Rusija spremna nastaviti raditi sa svim stranama, da bi se postiglo rješenje problema", izjavio je diplomatski savjetnik ruskoga predsjednika Sergej Prihodko, nakon razgovora američkog i ruskog predsjednika održanog na marginama summita G8.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Obamu su na vlast doveli cionisti' Slika nije dostupna Teheran spreman na suradnju, ako Washington promijeni politiku

Novi ruski predsjednik obećao je da će "Rusija svim načinima poticati dijalog Teheranom, no da očekuje odgovarajuće signale Irana". Pozitivnim je ocijenio lipanjski posjet Teheranu europskog šefa diplomacije Javiera Solane, koji je tada Iranu predložio suradnju s predstavnicima šest zemalja - SAD-om, Rusijom, Kinom, Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom - u zamjenu za prekid iranskog programa obogaćenja urana.

"Blisko smo u prošlosti surađivali s Rusijom i sada to namjeravamo nastaviti, kako bismo Teheran uvjerili da prekine s programom obogaćenja urana", rekao je Bush.

No, postoje i područja u kojima se čelnici dviju zemalja ne slažu i oko kojih se ne uspijevaju dogovori. Ruski je predsjednik u ponedjeljak svojeg američkog kolegu upozorio kako postavljanje američkog proturaketnog štita u Litvi smatra "neprihvatljivim".

"Ruski predsjednik izrazio je ozbiljnu zabrinutost kada je riječ o informacijama u tisku o razgovoru između SAD-a i Litve o mogućem postavljanju američkog proturaketnog štita" u toj baltičkoj zemlji, rekao je diplomatski savjetnik Medvedeva, Sergej Prihodko.

"Rusija to smatra potpuno neprihvatljivim", istaknuo je Prihodko. Medvedev je također izrazio žaljenje zbog "nedostatka realnog napretka" u rusko-američkim pregovorima o štitu. "Imamo osjećaj da se dobre zamisli izložene na summitu ne realiziraju", kazao je ruski savjetnik.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju