Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija je usijana

Rusija i SAD pred otvorenim sukobom: Moskva prekinula sporazum o letovima iznad Sirije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je najavila u petak prekid sporazuma s Washingtonom o prevenciji zračnih incidenata u Siriji nakon američkih udara na bazu sirijskih snaga.

"Ruska strana prekida memorandum sa SAD-om o prevenciji incidenata i sigurnosti letova prilikom operacija u Siriji" koje izvode rusko i američko zrakoplovstvo, izjavila je u priopćenju glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zaharova.

Pročitajte i ovo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Rusko ministarstvo obrane objavilo je tijekom večeri da je pozvalo američkog vojnog atašea u Moskvi i službeno mu predalo notu u kojoj ga obavještava o prekidu sporazuma, nakon što je upozorilo Pentagon na prekid hitnih komunikacijskih kanala o Siriji.

Rusija i SAD potpisale su taj protokol koji sadrži pravila u cilju sprečavanja zračnih incidenata dvije zemlje na sirijskom nebu u listopadu 2015., nekoliko tjedana nakon početka ruske intervencije.

Medvedev Amerikancima jasno poručio: "Na korak" ste od sukoba s Rusijom

SAD je s dva razarača stacionirana u Sredozemlju ispalio krstareće projektile na bazu iz koje je, kako je kazao predsjednik Donald Trump, izveden ubojiti napad kemijskim oružjem. Bio je to prvi direktni američki napad na vladu Bašara al-Asada tijekom šestogodišnjeg građanskog rata.

Američki dužnosnici su ruske snage unaprijed izvijestile o napadu krstarećim projektilima, čiji je cilj bio kazniti sirijsku vladu zbog kemijskog napada početkom tjedna, izbjegavajući pritom rusko osoblje.

Satelitske snimke ukazuju da je pogođena zračna baza Shayrat domaćin ruskim specijalnim snagama i da se u njoj nalaze i ruski vojni helikopteri. Dio je to plana Kremlja da se sirijskoj vladi pomaže u borbi protiv Islamske države

Medvedev je na društvenim mrežama napisao da su američki zračni udari protuzakoniti te da su bili "na korak od vojnog sukoba s Rusijom".

"U Siriji je međunarodni vojni sukob"

Stanje u Siriji, nakon američkih raketnih napada na sirijsku zračnu bazu, sada "predstavlja međunarodni oružani sukob", priopćio je u petak Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC).

"Bilo kakva vojna operacija neke države na teritoriju druge države bez njezinog pristanka dobiva naznake međunarodnog oružanog sukoba", kazala je glasnogovornica ICRC-a Iolanda Jaquemet.

"Prema dostupnim informacijama - američki napad na sirijsku vojnu infrastrukturu - ta situacija predstavlja međunarodni oružani sukob", pojasnila je glasnogovornica, a tu je ocjenu potvrdio profesor međunarodnog prava Andrew Clapham.

Washington ističe da su sirijske snage izvršile napad otrovnim plinom na grad Kan Šejkun u pokrajini Idlib, u kojem je smrtno stradalo najmanje 70 ljudi.

Idlib je i dalje pod kontrolom pobunjenika. U kemijskom napadu uglavnom su stradali civili, uključujući i djecu.

Sirijska vojska niječe odgovornost za napad, a Rusija tvrdi da je došlo do curenja plina iz pobunjeničkog skladišta kemijskog oružja nakon što je pogođen u zračnim napadima sirijske vojske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene