Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Složena operacija

Maternice majki po prvi puta presađene kćerima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki medicinski uspjeh postignut je u Švedskoj. Prvi put presađene su maternice majki kćerima.

Dvije 30-godišnje Šveđanke dobile su maternice svojih majki. To je prvo takvo presađivanje na svijetu. Jednoj je ženi odstranjena maternica zbog raka, a druga je rođena bez nje. 'Dobro se oporavljaju. Sve se četiri žene osjećaju dobro. Dvije donorice-majke sutra bi mogle kući. Žene koje su dobile maternice morat će ostati malo dulje jer moraju dobiti terapiju kako ne bi odbacile presađene organe', kazao je Mats Brannstorm sa sveučilišta u Goteborgu.

>> Po prvi put uspješno transplantirana maternica!

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj Ilustracija Čeka se ratifikacija Švedska korak bliže NATO-u: Poznato kada će ključna zemlja glasati o pristupanju

Više od 10 kirurga sudjelovalo je u zahvatu, a za ovu su se operaciju pripremali godinama. 'Najsloženiji dio postupka je oslobađanje krvnih žila. Ukloniti maternicu je prilično jednostavan postupak koji se na godinu obavi na oko deset tisuća Šveđanki, ali ako treba ukloniti maternicu sa svim krvnim žilama koje su ovako duge, onda je to složena operacija', objasnio je Brannstorm.

Žene kojima je presađena maternica morat će čekati godinu dana prije nego što pokušaju zatrudnjeti. Procjenjuje se da je samo u Švedskoj između dvije i tri tisuće žena koje ne mogu imati djecu jer nemaju maternicu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene