Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obračun na 7.500 metara visine

Masovna tučnjava planinara na Mount Everestu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na gotovo 7.500 metara nadmorske visine, na najvišoj planini svijeta Mount Everestu, proteklog je vikenda između planinara i njihovih vodiča izbila žestoka tučnjava.

Proteklog se vikenda u Nepalu odigrala žestoka tučnjava na vjerojatno najvišoj nadmorskoj visini u povijesti. Na visini od gotovo 7.500 metara na Mount Everestu potukli su se alpinisti i Šerpe, pripadnici lokalne etničke skupine koji najčešće rade kao vodiči strancima u njihovim avanturističkim planinarskim podvizima.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Maksimirskoj Problemi u prometu FOTO U sudaru automobila i teretnog vozila ozlijeđene tri osobe Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Nestala u utorak U BiH uhitili trojicu koji su tvrdili da imaju informacije o malenoj Danki, nevjerojatno je što su izjavili nakon uhićenja

>> Pogledajte: Vrhovi svijeta na Googleovim kartama!

Kako je agenciji AFP rekao američki alpinist, koji je svjedočio fizičkom obračunu, švicarski planinar Ueli Steck i njegov talijanski kolega Simone Moro ignorirali su naredbu Šerpi da prekinu s usponom dok oni učvršćuju užad. To, ali i činjenica da je na njih posljedično palo nekoliko ovećih komada leda, je poprilično razjarilo vodiče da su kasnije tijekom dana, kada su svi raširili šatore, kamenjem zasuli švicarsko-talijanski neposlušni dvojac.

Pale su i mnoge teške riječi te udarci šakama, a Amerikanac koji je razgovarao s AFP-om kaže da je mislio kako će netko i poginuti. Ozlijeđena je najmanje jedna osoba.

Nakon nekog vremena Steck se rezignirano spustio u podnožje planine, dok je Moro navodno odlučio nastaviti put prema gore. Policija u Nepalu istražuje incident, ali kaže da će istraga potrajati, s obzirom da je s ljudima na krovu svijeta zbog slabe pokrivenosti signalom jako teško komunicirati.

Nepali Times piše kako tučnjava simbolizira svojevrsni sukob civilizacija i dvaju stilova planinarenja te da je bilo samo pitanje vremena kada će doći do ovakvog nemilog događaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene