Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živa skulptura staroga Rima

Maslina stara 2.000 godina prodana za 65.000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisućljetna stabla maslina nazivaju i živim skulpturama iz Rimskoga carstva. Na dražbi u Toulouseu ponuđen je dio kolekcije jednog Španjolca.

Stablo masline staro 2.000 godina prodano je u nedjelju na dražbi maslina iz doba Rimskog carstva organiziranoj na jugozapadu Francuske za 65.000 eura, doznaje se od dražbenog izvršitelja.

Dvanaest od 26 ponuđenih stabala masline prodano je za između 1.000 i 65.000 eura francuskim ili stranim kupcima, poput velikog vinograda Bordeauxa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeti mu uhićenje Kineski milijarder ima plan kako se se dodatno obogatiti - spermom. Ali ne bilo kakvom: "Ovo je prilika da se spasi budućnost čovječanstva" Auti koji se prodaju na javnoj dražbi Navali, narode! Velika dražba državnih vozila: Auti i po 1000 kuna, pogledajte što se sve nudi

>> Od ideje do uspjeha: Suveniri od maslinova drveta

Stablo masline prodano za 65 tisuća eura je podvrsta Cordobil, teško je 16,5 tona, a opseg mu je 9,30 metara.

Zvijezde prodaje su bila dva Farga, vrlo rijetki primjerci, ali samo je jedan dobio novog vlasnika za 35.000 eura, što je polovica procijenjene vrijednosti.

Ta stabla maslina, ponuđena s korijenjem, teška su blizu 10 tona, visoka oko 3 metra i opsega oko 7 metara, sa samo nekoliko zelenih grana, pa ih zato nazivaju živim skulpturama iz Rimskog carstva a ne stablima, objasnio je izvršitelj.

Prošle godine je jedno tisućljetno stablo masline prodano na dražbi za 64.000 eura.

Ta stabla su dio kolekcije jednog Španjolca koji ih je uspio kupiti prije nego je Španjolska zabranila njihovu prodaju, jer se sada smatraju spomeničkom baštinom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene