Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisućljetna stabla maslina nazivaju i živim skulpturama iz Rimskoga carstva. Na dražbi u Toulouseu ponuđen je dio kolekcije jednog Španjolca.


Stablo masline staro 2.000 godina prodano je u nedjelju na dražbi maslina iz doba Rimskog carstva organiziranoj na jugozapadu Francuske za 65.000 eura, doznaje se od dražbenog izvršitelja.

Dvanaest od 26 ponuđenih stabala masline prodano je za između 1.000 i 65.000 eura francuskim ili stranim kupcima, poput velikog vinograda Bordeauxa.

Vezani članci Ponuda Ministarstva državne imovine (Foto: Ministarstvo državne imovine) Navali, narode! Država jeftino prodaje automobile i nekretnine: Od zgrade u Varaždinu do Golfa za 1000 kuna! Marilyn Monroe (Foto: Instagram) Holivudska diva ne prestaje fascinirati javnost ni desetljećima nakon svoje smrti, otkrivena njezina intimna pisma

>> Od ideje do uspjeha: Suveniri od maslinova drveta

Stablo masline prodano za 65 tisuća eura je podvrsta Cordobil, teško je 16,5 tona, a opseg mu je 9,30 metara.

Zvijezde prodaje su bila dva Farga, vrlo rijetki primjerci, ali samo je jedan dobio novog vlasnika za 35.000 eura, što je polovica procijenjene vrijednosti.

Ta stabla maslina, ponuđena s korijenjem, teška su blizu 10 tona, visoka oko 3 metra i opsega oko 7 metara, sa samo nekoliko zelenih grana, pa ih zato nazivaju živim skulpturama iz Rimskog carstva a ne stablima, objasnio je izvršitelj.

Prošle godine je jedno tisućljetno stablo masline prodano na dražbi za 64.000 eura.

Ta stabla su dio kolekcije jednog Španjolca koji ih je uspio kupiti prije nego je Španjolska zabranila njihovu prodaju, jer se sada smatraju spomeničkom baštinom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook