Obavijesti Video Pretražite Navigacija
visoki napon

Dramatično spašavanje: Mali zrakoplov pao na dalekovod, putnici satima visjeli zapetljani u električne kablove

Zrakoplov pao na dalekovod
Zrakoplov pao na dalekovod Foto: twitter/Pete Piringer
Mali zrakoplov pao je na dalekovode 50 kilometara od Washingtona u nedjelju te prouzročio velike prekide struje. Spasilačke službe tijekom noći su spašavale dvije osobe u zrakoplovu koji je ostao zapetljan u kablove.

Mali zrakoplov srušio se u maglovitim i vlažnim uvjetima u mjestu Montgomery Village u Marylandu, prema područnoj vatrogasnoj i spasilačkoj službi. Zahvatio je dalekovod pod visokim naponom na visini od 10 metara iznad tla.

Udar je izazvao nestanak struje za više od 120.000 potrošača, priopćila je komunalna tvrtka s područja Washingtona. Ceste su također bile zatvorene, a mnogi semafori u tom području nisu radili.

Vatrogasci su odmah stigli na mjesto nesreće te su javljali o dvije žive osobe koje su ostale zarobljene u zrakoplovu. Vatrogasni zapovjednik okruga Montgomery Scott Goldstein rekao je kako je spasilačka služba s njima bila u kontaktu te ih zvala na mobitele u redovitim intervalima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tragedija u teksasu Objavljeni detalji nesreće: U sudaru aviona iz Drugog svjetskog rata šestero mrtvih

Prema FAA-i, zrakoplov Mooney M20J letio je iz Westchestera u New Yorku i trebao je sletjeti u Montgomery Airpark, blizu mjesta nesreće.

 

 

Dramatično spašavanje

Punih sedam sati trajalo je spašavanje pilota i putnika koji su ostali zaglavljeni u malom zrakoplovu zapetljanom u dalekovode, potvrdio je za CNN šef vatrogasno-spasilačke službe okruga Montgomery Scott Goldstein u ponedjeljak rano ujutro.

Obojica su prebačena u bolnicu s teškim ozljedama, koje su osim samom nesrećom, nastale i hipotermijom, rekao je Goldstein.

Spašavanje je započelo u 17:30 po lokalnom vremenu. Spašavanje je bilo iznimno teško jer je zrakoplov uletio u električne vodove te je visio u zraku na visini oko 10 metara i udario u toranj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Preusmjeren let Putnik u avionu imao skalpel: "Prijetio je da će izbosti ljude"

Pilota je identificirala državna policija Marylanda kao Patricka Merklea (65) iz Washingtona. Putnik je Jan Williams (66) iz Louisiane, objavila je državna policija.

Vatrogasci su bili u komunikaciji s pilotom i putnikom tijekom spašavanja, a spasioci su morali čekati da toranj bude uzemljen ili spojen prije nego što su mogli doći do putnika.

Posade vatrogasaca penjale su se kako bi stavile stezaljke ili kabele na žice i uvjerile se da nema statičkog elektriciteta ili zaostale struje. Zrakoplov je također trebalo učvrstiti za konstrukciju tornja. Magloviti vremenski uvjeti na tom području zakomplicirali su sve, dodao je Goldstein.

Prva osoba izvučena je iz zrakoplova u 00:25, a druga oko 10 minuta kasnije, rekao je Goldstein.

Ekipe će ostati na mjestu događaja cijelu noć kako bi uklonile zrakoplov te popravile i spojile oštećene vodove.

Otprilike 120.000 kupaca stanovnika ostalo je bez struje nakon nesreće, kao i više od 40 škola u sustavu javnih škola okruga Montgomery i šest središnjih ureda, što je utjecalo na usluge kao što su održavanje, prijevoz i usluga hrane.

 

 

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene