Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Idući tjedan

Malezijski i nizozemski premijer razgovarat će o pristupu srušenom avionu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malezijski premijer Nadžib Razak rekao je u subotu da će se idući tjedan sastati s nizozemskim premijerom Markom Rutteom i razgovarati s njime o tome kako osigurati slobodan pristup ukrajinskoj lokaciji na kojoj su ostaci Boeinga 777 srušenog prošli tjedan.

Proruski separatisti drže to istočnoukrajinsko područje na koje je pao malezijski avion na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur, s gotovo tristo putnika i članova posade. Svi su poginuli, a zna se da su u avionu Malaysia Airlinesa bila 194 nizozemska i 43 malezijska državljana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Evo što su rekli o Rusima Što o kobnom letu MH17 znaju američki obavještajci? Slika nije dostupna 'Katastrofa mora biti rasvjetljena' MH17: Rusija spremna pružiti 'kompletnu pomoć' u istrazi o zrakoplovu

Nadžib je pomogao postići dogovor sa separatističkim čelnicima da vrate posmrtne ostatke žrtava kao i crne kutije, kako bi se moglo ustanoviti što se točno dogodilo. Sada je vrijeme, kaže Nadžib, da se nastavi istraga.

Neočekivani pronalazak: Pronađen trup srušenog aviona i još tijela žrtava!

"Moj je prioritet sada pobrinuti se da se poštuje i treći dio dogovora, te da međunarodni istražitelji dobiju slobodan i siguran pristup toj lokaciji", kaže se u priopćenju malezijskoga premijera. "Za to je nužna suradnja i onih koji drže područje na kojem su ostaci aviona i ukrajinskih oružanih snaga".

Budući da upravo završava muslimanski sveti mjesec Ramazan, Nadžib će u srijedu odletjeti u Nizozemsku na razgovore s nizozemskim premijerom, dodaje se u priopćenju. Malezijski stručnjaci drže da će trebati najmanje 30 istražitelja da se pokrije mjesto pada zrakoplova, osim nizozemskih istražitelja i stručnjaka iz agencije Ujedinjenih naroda za civilno zrakoplovstvo (ICAO).

"Nažalost, događaji na terenu, stalne borbe ukrajinskih i separatističkih snaga, sprečavaju slanje tako velikog kontingenta stručnjaka", kaže se u priopćenju. Ukrajinska vojska od travnja pokušava istjerati separatiste iz gradova na istoku zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene