Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ptičja 'verzija' opake bolesti napala je pingvine u londonskom zoološkom vrtu. Uginulo ih je šest, a krivca treba tražiti u najkišnijem engleskom ljetu u zadnjih 100 godina.


Na sam spomen malarije javlja se asocijacija na tropske krajeve, no upravo je ptičja 'verzija' te boleštine odgovorna za smrt šest pingvina u nimalo tropskom Londonu.

>> Tijela mrtvih pingvina preplavila brazilske plaže

Vezani članci Problemi s komarcima i stršljenima - 8 Nema sreće za Osječane: Osim komaraca počeli su ih napadati i ovi opasni kukci, mnogi ne pamte ovakvu najezdu - "Oni bodu do iznemoglosti!" Problemi s komarcima Vapaj iz Slavonije: ''Hoće li nam netko pomoći? Ne izlazimo iz kuće, uđem s kćerkicom u auto, ona ne prestaje vrištati''

Pokosila je Humboldt-pingvine nastanjene u gradskom zoološkom vrtu, potvrdila je u srijedu Guardianu glasnogovornica ZOO-a.

Krivicu za tragediju svalila je na loše vrijeme, s obzirom da u Engleskoj i Walesu u posljednjih sto godina nije zabilježeno kišno ljeto poput ovogodišnjega. Sva ta silna vlaga dovela je do prave najezde komaraca koji prenose ovu ubojitu zarazu.

Zanimljivo je da ptičja malarija, koja za čovjeka inače nije opasna, i nije sasvim neuobičajena u Velikoj Britaniji. Zbog toga sve ptice u ZOO-u dnevno uz hranu dobivaju i posebne preventivne pilule, no očito je da u slučaju ovih šest pingvina nisu imale učinka. Sve ostale ptice su zasad dobroga zdravlja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook