Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Makedonski Hrvati pozdravili ratifikaciju ugovora o zaštiti manjina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zajednica Hrvata u Makedoniji na svojoj je godišnjoj skupštini burno pozdravila ratifikaciju Ugovora o zaštiti manjina između Hrvatske i Makedonije od kojeg očekuje veću potporu za hrvatsku manjinu u Makedoniji.

U nazočnosti više stotina članova Zajednice i prominentnih gostiju, rad skupštine su pozdravili Domagoj Ante Petrić, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, Ivan Zeba dužnosnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske, Ednan Kahil ministar u Vladi Makedonije, Skopski biskup Kiro Stojanov, Dančo Markovski, makedonski veleposlanik u Hrvatskoj i Ivo Kujundžić hrvatski veleposlanik u Makedoniji.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

Ugovor o međusobnoj zaštiti manjina, kojeg su prošle godine potpisali makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošovski i bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović već je ratificiran u makedonskom Sobranju a u tijeku je postupak u Zagrebu i očekuje se da to vrlo skoro učini novoizabrani saziv Hrvatskog sabora, rekao je Kujundžić.

Predsjednica Zajednice Snježana Trojačanec, na skupštini održanoj u subotu, istakla je velike mogućnosti koje ovaj Ugovor pruža za očuvanje identiteta Hrvata u ovoj državi.

"Naši napori na okupljanju svih Hrvata, naročito mladeži, u Zajednicu dobijaju novi poticaj za još uporniji rad na očuvanju hrvatskog identiteta i tradicija te produbljivanju veza s matičnom državom i veza između dva naroda", rekla je Trojačanec. Podnoseći izvještaj o radu Zajednice rekla je da je mladež osnovala svoju organizaciju, te da sve više djece pohađa dopunsku nastavu hrvatskog jezika koja se održava u Skoplju, Bitoli i Štipu. Između dvije skupštine održane su brojne aktivnosti posebno u povodu obilježavanja državnih i vjerskih praznika, naglasila je Trojačanec.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene