Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zajednica Hrvata u Makedoniji na svojoj je godišnjoj skupštini burno pozdravila ratifikaciju Ugovora o zaštiti manjina između Hrvatske i Makedonije od kojeg očekuje veću potporu za hrvatsku manjinu u Makedoniji.


U nazočnosti više stotina članova Zajednice i prominentnih gostiju, rad skupštine su pozdravili Domagoj Ante Petrić, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, Ivan Zeba dužnosnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske, Ednan Kahil ministar u Vladi Makedonije, Skopski biskup Kiro Stojanov, Dančo Markovski, makedonski veleposlanik u Hrvatskoj i Ivo Kujundžić hrvatski veleposlanik u Makedoniji.

Vezani članci Život u razrušenom Kijevu - 3 Oko njihovih glava fijuču rakete, žive u podrumima, ali se ne daju iz Kijeva: "Ostajem" Anica Djamić Veleposlanica RH odlazi iz Kijeva u Lavov: ''I danas su se javili Hrvati koji bi htjeli napustiti zemlju"

Ugovor o međusobnoj zaštiti manjina, kojeg su prošle godine potpisali makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošovski i bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović već je ratificiran u makedonskom Sobranju a u tijeku je postupak u Zagrebu i očekuje se da to vrlo skoro učini novoizabrani saziv Hrvatskog sabora, rekao je Kujundžić.

Predsjednica Zajednice Snježana Trojačanec, na skupštini održanoj u subotu, istakla je velike mogućnosti koje ovaj Ugovor pruža za očuvanje identiteta Hrvata u ovoj državi.

"Naši napori na okupljanju svih Hrvata, naročito mladeži, u Zajednicu dobijaju novi poticaj za još uporniji rad na očuvanju hrvatskog identiteta i tradicija te produbljivanju veza s matičnom državom i veza između dva naroda", rekla je Trojačanec. Podnoseći izvještaj o radu Zajednice rekla je da je mladež osnovala svoju organizaciju, te da sve više djece pohađa dopunsku nastavu hrvatskog jezika koja se održava u Skoplju, Bitoli i Štipu. Između dvije skupštine održane su brojne aktivnosti posebno u povodu obilježavanja državnih i vjerskih praznika, naglasila je Trojačanec.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju