Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Makedoniji vlada kaos nakon što je elektroenergetska kompanija ESM počela dužnicima isključivati struju, uključujući državna ministarstva, sudove i lokalne vlasti u Skoplju.


Kako su razbješnjeni ljudi, mnogi od kojih su bili ilegalno priključeni na naponsku mrežu, pokušavali prepriječiti pristup zaposlenicima ESM-a, došlo je do nekoliko fizičkih sukoba. Jedan se takav incident dogodio početkom tjedna u Vrhovnom sudu Makedonije, također jednom od dužnika.

Vezani članci Ilustracija Kolike će biti trošarine na gorivo? Vlada opet izmijenila Uredbu Bioplinska elektrana: Ilustracija - 5 Desecima elektrana prijeti gašenje: "Osjećamo se iznevjereno i bedasto"

Energetska tvrtka EVN sa sjedištem u Beču, koja je prošle godine za 225 milijuna eura kupila 90-postotni udjel u ESM-u, potvrdila je da je pokrenuta inicijativa protiv neplatiša te istaknula da su isključenja nužna kako bi se prije zime zaštitila mreža.

- Ne smanjimo li broj krađa električne energije i ne uspijemo li smanjiti broj nenaplaćenih račune, već ove zime ćemo se suočiti s ozbiljnim problemima u opskrbi, kazao je glasnogovornik te kompanije Stefan Zach za novinsku agenciju Dpa.

Problem neplaćanja struje prilično je raširen i u susjednoj Srbiji te Albaniji, gdje dosad nije bilo drastičnih mjera. No, s druge strane, nijedna od tih dviju zemlje još nije privatizirala svoj energetskih sektor. 

ESM ima nenaplaćenih potraživanja u visini 40 milijuna eura jer su tamošnji stanovnici navikli naprosto ignorirati račune za struju. Samo makedonska vlada, s gotovo svim ministarstvima, ima 11 milijuna eura zaostalih neplaćenih računa. Među onima koji ne plaćaju račune nalaze se i sjedište vojske te uredi šefova stožera.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju