Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podijeljena zemlja

Makedonija nakon propalog referenduma: ''Slijedi dva do tri tjedna prepucavanja''

Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr)
Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pristaše bojkota makedonskog referenduma slavile pred parlamentom u Skoplju (Foto: AFP) - 1 Pristaše bojkota makedonskog referenduma slavile pred parlamentom u Skoplju (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp +0 Pristaše bojkota makedonskog referenduma slavile pred parlamentom u Skoplju (Foto: AFP) - 2 Galerija 1/3 >>
Makedonski referendum o promjeni imena zemlje nije uspio. Na birališta je izašlo tek nešto više od trećine ukupnog broja birača.

Više od 90 posto onih koji su glasovali podržalo je promjenu imena u Sjeverna Makedonija. Premijer Zoran Zaev obećao je da će nastaviti borbu za ostvarenje tog plana.

Pročitajte i ovo Zoran Zaev (Foto: AFP) Zaev neće odustati Propao referendum u Makedoniji, ali 90 posto glasača reklo je DA promjeni imena zemlje Referendum u Makedoniji (Foto: AFP) Mala izlaznost Birališta su zatvorena, no hoće li referendum uspjeti? "Makedonija nema alternativu"

Rekao je kako je 90 posto građana koji su glasovali, pokazali da žele odlučivati i sudjelovati u donošenju odluke, te da nema namjeru dati ostavku, već da ima obvezu nastaviti da Makeodnija bude članica NATO-a i Europske unije. Oporba je rezultat nazvala debaklom za vladajuću koaliciju

Hristijan Mickovski, predsjednik oporbenog VMRO-DPMNE-a, rekao je kako se radi o neuspješnom referendumu. "Politika Vlade Zorana Zaeva doživjela je debakl. Pravi je pobjednik Makedonija. Broj građana koji nije podržao ovaj sramotni sporazum, koji su bojkotirali referendum ili glasovali protiv sporazuma je drastično veći od broja građana koji ga podržavaju", rekao je Mickovski. 

Nakon burne noći, Skoplje je mirno, ali političke podjele među građanima lako su uočljive. Općenito raspoloženje naroda je za Europsku uniju i NATO, ali ne pod svaku cijenu.

Referendum je bio savjetodavan i bez obzira na rezultat, promjenu imena dvotrećinskom većinom mora izglasati makedonski parlament. Međutim vladajuća koalicija za to nema dovoljan broj glasova. Grčka je izrazila potporu Zaevu, ali grčki premijer Tsipras također ima problema sa sporazumom koji mora ratificirati i grčki parlament. Njegov koalicijski partner, desničarski Neovisni Grci najavili su da će glasovati protiv.

Albert Musliu, politički analitičar smatra kako će glasovanje u parlamentu ići malo teže, no ističe da brojke idu u prilog Zaevu te da mu one daju komociju da najavi mogućnost prijevremenih izbora.

Dva tjedna prepucavanja

''Sada će najvjerojatnije proteći dva do tri tjedna političkih prepucavanja između vladajućih i oporbe. Konačna odluka je na parlamentu, a za prihvaćanje sporazuma između Makedonije i Grčke potrebna je promjena Ustava, a za to je Zaevu potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Fali mu sedam do osam ruku, pa bi moglo doći do prijevremenih izbora. Zaev računa na 600 000 glasova koje je jučer dobio, odnosno računa da će na taj način osigurati dvotrećinsku većinu potrebnu za prihvaćanje sporazuma s Grčkom'', izvijestila je za Novu TV Katarina Alvir.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene