Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnogi makedonski vjernici, ali i ostali građani, žele da Makedonska pravoslavna crkva tragično preminulog Tošu Proeskog proglasi svetim. U crkvi ne otklanjaju takvu mogućnost.


Makedonski mediji prenose riječi prespansko-pelagonijskog vladike Petra, šefa komisije za kanonizaciju u Makedonskoj crkvi, prema kojima ovaj ne odbacuje takvu mogućnost, no napominje da je o tome ipak još prerano govoriti.

Vezani članci Nadbiskupski duhovni stol (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Crkva odbila sindikate: ''Pred crkvama ne možete skupljati potpise'' Slika nije dostupna VIDEO Snimala crkvu i šokirala se viđenim - Ali tek kad je došla doma!

- Prvo treba prikupiti konkretne dokaze o njegovom humanitarnom radu i vjerskim aktivnostima, smatra vladika Petar.

>> Posljednji ispraćaj Toše Proeskog

No, mnogo dalje otišao je Američko-kanadski mitropolit makedonske pravoslavne crkve Metodij.

On smatra da je Toše svojom pravednošću, skromnošću, nesebičnošću i mnogim drugim vrlinama itekako zaslužio da ga se proglasi svetim.

- Nije nužno da netko čini čuda kako bi bio proglašen svetim. ponekad je dovoljna pravednost i čestit život. Najvažnije je u tom smislu da takve osobe također moraju biti duboko ukorijenjene u narod. To je dovoljno za kanonizaciju. A kod Toše Proeskog upravo je to slučaj, smatra Metodij.