Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Njemačka je naručila 40.000 doza cjepiva protiv velikih boginja da bude spremno za provođenje cijepljenja ako epidemija majmunskih boginja dobije zamah u Njemačkoj, dok je Francuska preporučila ciljanu kampanju cijepljenja.


Govoreći na konferenciji za medije, njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je u utorak da zasad računa na razdoblje izolacije zaraženih osoba u trajanju od barem 21 dana kako bi se suzbilo širenje.

Dosad, pet slučajeva je zabilježeno u Njemačkoj, svi kod muških osoba, rekao je Lothar Wieler, čelnik njemačkog instituta Robert Koch za zarazne bolesti, koji je također govorio na konferenciji za medije.

Njemačka je naručila cjepivo Imvanex protiv velikih boginja tvrtke Bavarian Nordic. Desetak zemalja EU-a, SAD, Velika Britanija i Kanada potvrdilo je slučajeve majmunskih boginja na svom tlu.

Francuske zdravstvene vlasti (HAS) također su preporučile da se započne s ciljanom kampanjom cijepljenja protiv majmunskih boginja, cjepivom protiv velikih boginja.

Laboratorij Majmunske boginje pred vratima Hrvatske: Slovenija potvrdila prvi slučaj zaraze

Bernard Kaić Majmunske boginje nisu bolest homoseksualaca. Stručnjak pojašnjava - rizična su skupina, ali samo zbog jedne stvari

HAS kaže kako preporuča da se odmah čim se potvrdi slučaj te bolesti kod nekog pacijenta, krene s cijepljenjem odraslih koji su bili u kontaktu s njim i koji se smatraju rizičnima.

Zdravstveni djelatnici koji su bili izloženi zaraženoj osobi bez osobne zaštite također bi trebali dobiti cjepivo, dodaje HAS.

Više o majmunskim boginjama, simptomima i načinima liječenja pročitajte >>>OVDJE.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju