Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon isprike

Dodik napao novinarku koja je intervjuirala Nikolića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ponudio ispriku za sve zločine koje su Srbi tijekom rata počinili na području Bosne i Hercegovine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik napao je novinarku koja je s Nikolićem razgovarala.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zbog intervjua je napao novinarku koja je Nikoliću postavljala pitanja odnosno BHT 1 koja je emitirala intervju s Nikolićem. 'Republika Srpska se po tko zna koji put uvjerila da je uređivačka politika BHT 1 isključivo bošnjačka, isključivo u funkciji stalnog propagiranja bošnjačke verzije ratne istine i konstantno protiv Republike Srpske', izjavio je Dodik.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bio je krajnje suzdržan pri komentiranju Nikolićevih izjava. 'Siguran sam da će svaki građanin Republike Srpske, ali i Srbije, zauzeti stajalište prema onome šta je rečeno, ali bilo bi loše otvarati javnu polemiku', izjavio je Dodik lokalnim medijima u Banja Luci.

Ispriku komentirale 'Majke Srebrenice'

Munira Šubašić, koja je u Srebrenici 1995. izgubila dva sina i supruga, pozdravila je iznenadnu ispriku srpskog predsjednika Tomislava Nikolića, kazavši kako će to pomoći pomirenju u toj zemlji. Ipak, kaže trebao je reći da se radi o genocidu. 'Trebao je to učiniti ne zbog nas, nego zbog njegove omladine u Srbiji koja živi i koja ne zna istinu. Ali, mislim da je jedan predsjednik rekao pravu istinu i da je nazvao genocid genocidom, mislim da bi mnogi shvatili što se tamo dogodilo i mnogi bi se na neki način probudili, a mnogi bi se i izliječili', rekla je Munira.

Nikolić je kazao kako 'kleči i traži pomilovanje za Srbiju' zbog zločina koji su počinjeni u Srebrenici, gdje je u srpnju 1995. godine ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i mladića. 'Ja klečim zbog toga. Evo klečim. I tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je počinjen u Srebrenici', izjavio je Nikolić istodobno tvrdeći kako Srbija u tome nije sudjelovala.

>> Tomislav Nikolić: 'Klečim i tražim oprost za Srbiju zbog Srebrenice'

Nikolić je potvrdio i kako kani posjetiti Srebrenicu da bi ondje odao počast žrtvama, no kazao je i kako to neće biti 11. srpnja kada se u tom gradu u nazočnosti brojnih predstavnika međunarodne zajednice obilježavaju obljetnice genocida nad Bošnjacima. 'Teško da bih ondje bio lijepo dočekan', kazao je srbijanski predsjednik.

'Rekao je da će doći. Neka dođe, trebaju bi doći svi, i oni koji su činili genocid i oni koji su pomagali i on kao predsjednik Srbije. Treba doći, treba razgovarati, treba voditi dijalog, stjecati povjerenje među ljudima na prostorima Balkana kako bi imali bolju i sretniju budućnost. Kad imamo povjerenje imat ćemo i pomirenje', rekla je Munira.

Nikolić međutim, unatoč inzistiranju novinarke da se očituje o tome je li u Srebrenici počinjen genocid, nije odgovorio izrijekom već tvrdnjom kako 'sve ono što se događalo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida', a da presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ne smatra relevantnim jer 'genocid valja dokazati'.

Komšić: Ova će izjava pomoći u smirivanju tenzija

Reagirajući na intervju srbijanskog predsjednika, Komšić je pak odmah u četvrtak pozdravio Nikolićevu izjavu u kojoj se ispričava za sve zločine koji su počinjeni u ime srpskog naroda. 'Takva izjava može pridonijeti smirivanju tenzija i poboljšanju odnosa između BiH i Srbije', izjavio je Komšić u pisanom priopćenju, izražavajući uvjerenje kako će se to odraziti i na poboljšanje odnosa u susjedstvu. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene