Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gubitak djeteta je nešto što ne bi trebao iskusiti ni jedan roditelj. Ali Frances Culling je svjedočila umiranju četvero od petero svoje djece.


Svi su umrli od Huntingonove bolesti, koja nije zaobišla ni Francesino peto dijete, 46-godišnju Julie, piše Daily Mail. Huntingtonava bolest, za koju nema lijeka, je genetski poremećaj koji obično pogađa ljude u tridesetima i uzrokuje polaganu smrt. U nekoliko godina ovaj progresivan neurodegenerativni poremećaj osobi oduzme tjelesne i kognitivne sposobnosti koje dovode do značajnih promjena u njezinom ponašanju.

Suprug Alen umro je od Huntingotnove bolesti 1975. godine, sedam godina nakon što su se javili prvi simptomi. Gen koji uzrokuje Huntingonovu bolest nije prisutan sa strane obitelji Frances, tako da su mogućnosti da njihova djeca obole od te bolesti bile 50:50, a ipak svih pet ju je naslijedilo.Većina njezine djece odlučila je da upravo zbog nasljeđivanja bolesti neće imati djece. Unatoč tome, Frances ima dva unuka. 'Svaki sam dan mislila, zašto ja?', rekla je 76-godišnja Frances iz Gorlestona u Velikoj Britaniji. ‘Ponekad želim odustati, ali onda se nastavljam boriti jer još vijek imam jednu kćer i dvoje unučadi’, kaže Francis.

Osam godina nakon smrti supruga, 1983. godine, oboljelo je najstarije dijete, Lynn, koja je tada imala 25 godina te je umrla 1996., u 38 godini života. U međuvremenu je umrlo još troje njezine djece, a Frances sada gleda kako umire i posljednje, Julie, majka dvoje djece. 'Sada već teško i govori. Pokušava napisati na papir ono što želi reći', rekla je Francis te dodaje kako se svih ovih godina nadala da će se uspjeti pronaći lijek za ovu bolest.