Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U nedjelju će papa franjo proglasiti Majku Terezu sveticom. Reporterka Ivana Petrović javila se iz Rima za Dnevnik Nove TV.


'Sve je spremno. Na Trgu Svetog Petra očekuje se oko pola milijuna hodočasnika. Kanonizacijsku misu predvodit će papa Franjo 13 godina nakon što je Ivan Pavao II. Majku Terezu proglasio blaženom uzdignuvši je na čast oltara. Majka Tereza je bila jedan izniman lik ne samo crkvene već i suvremene povijesti. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir. Ona je svojim svakodnevnim radom, a i javnim izjavama koje je davala rušila mnoge obrasce poput, recimo, siromaštva i milosrđa. Govorila je kako siromaštvo nije krepost već je strašan grijeh jer čovjek daje premalo čovjeku i Bog ne voli siromaštvo. Također je rekla da kada se pomaže siromašne da im se mora pomagati sa poštovanjem, a ne s lažnom samilosti i patetikom, davajući time na neki način lekcije suvremenom svijetu. Majka Tereza će u nedjelju postati svetica opće crkve', rekla je Ivana Petrović.

Majka Tereza bila je posebno vezana uz Hrvatsku i Hrvate. Zbog čega?

'Pa zbog više razloga. Ponajprije, nju je formirao otac Jambreković koji je u to staro doba u Skoplju bio svećenik. Dakle, skopsku župu su vodili hrvatski isusovci. Ona je govorila izvanredno hrvatski jezik. Čak je i privatno sa svojim bratom Lazarom razgovarala na hrvatskom. U Zagreb je 1928. došla s majkom i ona ju je ispratila za Dublin. Pater Anto Gabrić je bio njezin bliski prijatelj, njezin ispovjednik. Tri puta je bila u Hrvatskoj. Don Luka de Pollo ju je pratio na svim njezinim putovanjima i bio vjeran zapisničar njezinih misli. Mogli bi do sutra pričati o tome koliko je Majka Tereza voljela Hrvate i bila uz njih vezana. Ona je, uostalom, i naša državljanka. 1995. godine je dobila naše državljanstvo. Ta mala, krhka ženica koja je tako zadužila svijet', izvijestila je Ivana Petrović iz Rima.

Vezani članci Papa Franjo Moguća i ostavka Pape Franje? Sveti Otac progovorio o zdravlju i putovanjima: "Ne vjerujem da ću moći zadržati isti ritam" Papa Franjo Papa Franjo vjeruje da će umrijeti u Rimu: "Bit ću papa, na dužnosti ili u mirovini. Neću se vratiti u Argentinu"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju