Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany najavio je da će odstupiti s dužnosti i rekao je da je zemlji potrebna nova vlada s novim čelnikom kako bi se nosila s gospodarskim slomom, javljaju agencije.


Mađarsku je globalna recesija osobito teško pogodila, a Gyurcsanyeva je popularnost pala na najnižih 18 posto: toliko malo potpore nije imao nijedan mađarski premijer od pada komunizma, javlja dpa. Na kongresu svoje mađarske socijalističke stranke u Budimpešti nepopularni je premijer govorio o potrebi šireg društvenog konsenzusa kad je u pitanju rješavanje krize.

'Nadam se da sam tomu ja jedina prepreka. Ako jesam, sad ću je maknuti', rekao je Gyurcsany. Najavio je da će parlament o ostavci obavijestiti u ponedjeljak, i zatražio je izvanredne stranačke izbore kojima bi se za dva tjedna izabrao novi stranački čelnik te budući premijer.

Vezani članci Slika nije dostupna Gospodarska kriza: Mađarski premijer podnio ostavku Slika nije dostupna Gyurcsany rekonstruirao vladu

Jedan izvor blizak Gyurcsanyu rekao je za Reuters da će dosadašnji premijer organizirati 'konstruktivno izglasavanje nepovjerenja' u parlamentu. Najmanje jedna petina zastupnika predložit će glasovanje o povjerenju, bit će odabran novi kandidat za predsjednika vlade, a onda će parlament glasovati o smjenjivanju staroga i imenovanju novoga premijera. Na taj način izbjeći će se potreba za prijevremenim parlamentarnim izborima.

'Pravno, to neće biti ostavka, nego konstruktivno glasovanje o povjerenju, koje će predvoditi premijer', rekao je taj izvor. 'Bude li postojala parlamentarna većina, do sredine travnja možemo imati i novoga premijera', rekao je.