Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarski predsjednik Laszlo Solyom zauzeo se u srijedu za održavanje prijevremenih izbora radi sastavljanja nove vlade i suočavanja s recesijom u zemlji, rekavši da je stvaranje nove vlade parlamentarnim preslagivanjem samo kratkoročno rješenje.


Naime, mađarski premijer Ferenc Gyurcsany u subotu je najavio da će odstupiti s dužnosti i rekao je da je zemlji potrebna nova vlada s novim čelnikom kako bi se nosila s gospodarskim slomom. Mađarsku je globalna recesija osobito teško pogodila, a Gyurcsanyeva je popularnost pala na najnižih 18 posto: tako malu potporu nije imao ni jedan mađarski premijer od pada komunizma.

Nestranačka osoba na čelu države

Mađarska vladajuća socijalistička stranka (MSZP) i oporbeni slobodni demokrati (SZDSZ) postigli su potom načelnu suglasnost da će novu mađarsku vladu voditi stručna i nestranačka osoba, čime bi se izbjeglo održavanje prijevremenih izbora. Prijevremeni izbori koristili bi oporbenoj stranci desnog centra Fideszu, koja vodi u anketama.

Vezani članci Koronavirus u svijetu - 3 Crni rekord kod susjeda: U 24 sata od korone preminulo 302 oboljelih, na respiratorima gotovo 1500 osoba Koronavirus na ulicama Budimpešte Stroge mjere i dalje na snazi kod susjeda, imaju najvišu stopu smrtnosti u svijetu: "Pod izvanrednim smo pritiskom, sljedeći tjedni bit će teški"

Solyom je u razgovoru za mađarsku televiziju ocijenio da je prijedlog o nestranačkoj osobi na čelu vlade samo kratkoročno rješenje te da su zemlji za izlazak iz krize potrebni prijevremeni izbori, odnosno čvrsta vlada koja će imati snage provesti mjere za gospodarski oporavak, prenosi agencija MTI. Bivši guverner mađarske narodne banke Gyorgy Suranyi, kojeg su za premijera predložili socijalisti, u srijedu je dobio povjerenje slobodnih demokrata i zasad se nameće kao najizglednije rješenje za novoga premijera.