Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poništene odredbe ometale slobodu medija

Mađarska: Ustavni sud poništio dio zakona o medijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski ustavni sud izbacio je nekoliko odredbi iz novog zakona o medijima, navodeći kao razlog ometanje slobode medija, javljaju agencije podsjećajući da je taj zakon bacio mrlju na mađarsko predsjedanje EU-om u prvoj polovici godine.

Sud je četiri odredbe zakona o tiskanim i internetskim medijima proglasio neustavnim, a također je poništio i novi zakon o vjerskim zajednicama. Sud je ovom odlukom, između ostalih, poništio odredbu o ograničavanju zaštite izvora za priče koje su od interesa za javnost. Prema novim pravilima, novinari jedino mogu biti prisiljeni odati svoje izvore prema proceduri koju će isključivo kontrolirati sudovi.

Ustavni sud je također poništio nekoliko članaka zakona o pravosuđu, uključujući članak koji bi tužiteljima u slučajevima s velikim publicitetom omogućio da odaberu sud po svojoj volji na kojem će se odvijati suđenje.

Ustavni sud objašnjava da to predstavlja povredu i mađarskog ustava i Europske povelje o ljudskim pravima jer onemogućuje pravo na nepristrano suđenje te krši načelo pravednog postupka. (Hina)

Pročitajte i ovo Američki senatori u Budimpešti srozavanje demokracije "Neobično i zabrinjavajuće": Mađarska vlada nije primila američke senatore u službenom posjetu Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene