Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosvjednici su na jugu Mađarske u utorak zapriječili put koji vodi do gradilišta NATO-ovog radarskog sustava.


Cestu koja vodi prema brdu Tubes kraj Pečuha demonstranti su blokirali automobilima i krupnim predmetima te tako spriječili prolazak kamiona, javila je mađarska novinska agencija MTI.

Vezani članci Ilustracija Turska postavila ultimatum Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO: "Napredak u procesu neće biti moguć ako..." Ilustracija Finska i Švedska predale zahtjev za članstvo u NATO-u, Stoltenberg: "Vi ste naši najbliži partneri"

Prije toga, vojnici su počeli skidati instalacije s antene na brdu, što su skupine za zaštitu okoliša protumačile kao početak radova za izgradnju NATO-ova radara.

Prosvjednici su poručili da nedostaje sudska odluka kojom bi se omogućilo izdavanje građevinske dozvole za radar, te stoga nema ni pravnog temelja za početak radova.

Nasuprot tome, mađarsko ministarstvo obrane priopćilo je da su trenutačni radovi samo dio redovitog održavanja i da nisu povezani s kontroverznim projektom gradnje radara.

Protivnici izgradnje radara pokušali su u ožujku 2007. organizirati referendum o tome pitanju, ali je on propao zbog malog broja sudionika.

Ranije je bilo planirano da se NATO-ov radarski sustav gradi na brdu Zengoe, koje se nalazi u zaštićenom parku prirode. Građanska inicijativa "Zengoe" prosvjedima je postigla privremenu odgodu radova.

Njihovim zahtjevima priklonio se i mađarski predsjednik Laszlo Solyom.

Mađarska je vlada u studenome 2005. naposljetku popustila pritisku prosvjednika i predložila da se radar izgradi na Tubesu umjesto na Zengoeu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju