Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Madrid: Redovnici svjedoče o kineskom genocidu na Tibetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica budističkih redovnika s Tibeta pozvana su pred istražnim sucem španjolskog Nacionalnog suda u Madridu dati iskaz u zahtjevu za podizanjem optužnice protiv kineskih dužnosnika za navodni genocid na Tibetu, piše dnevni list El Pais.

"Nitko se ne usudi protiv Kine zbog njezine goleme gospodarske moći", kazao je redovnik Gyatso za El Pais, te je istragu nazvao "povijesnom".

Pročitajte i ovo Obitelj oplakuje mrtve u Gazi Ljudska prava Izvjestiteljica UN-a upozorila na ono što čini Izrael: ''Nikada nisam vidjela takav horor'' Izraelski pravni zastupnici - Tal Becker (L), Malcolm Shaw (C) i Gilad Noam (D) Teške optužbe Izrael pred sudom: ''Naše pravo ne može nam biti oduzeto. Vašu dvoličnost zapamtit će nebesa''

"Ovo je prvi put da mogu pred sucem ispričati kako sam bio mučen", tijekom 33 godina na Tibetu, rekao je danas 77-godišnji redovnik.

Godine 2006., Nacionalni sud naredio je sucu Ismailu Morenu da otvori istragu protiv bivšeg kineskog predsjednika Jianga Zemina i bivšeg premijera Li Penga, te drugih dužnosnika za navodno sudjelovanje u genocidu protiv tibetskog naroda.

Sud isprva nije prihvatio zahtjev koji su mu podnijeli Odbor za potporu Tibetu i Zaklada Tibetska kuća, ali su ga podnositelji tužbe, koji tvrde da je milijun ljudi ubijeno ili nestalo od početka kineske okupacije, naveli da ponovo razmotri slučaj.

Kina je okupirala Tibet 1959. i te je godine redovnik Gyatso završio u zatvoru jer je prosvjedovao sa skupinom drugih budista protiv kineske okupacije.

Godinama je bio svjedokom smrti brojne svoje braće redovnika koji su podlegli prisilnom radu u najtežim uvjetima, a nakon pokušaja bijega 1962., brojni politički zatvorenici bili su prisiljeni potpisati samooptužbe za "proturevolucionarne aktivnosti", a zatim bi bili odvedeni na stratište.

Gyatso je ponovo bio zatvoren 1983. godine kada je policija u njegovoj komori pronašla pismo Dalaj lami i tada ga je mučila električnim pendrekom i drugim okrutnim metodama.

Španjolsko pravosuđe dopušta pokretanje istrage za zločine protiv čovječnosti čak i ako su ti zločini počinjeni u drugoj zemlji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene