Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči Putinovog posjeta

"SANKCIJE RUSIJI SU BESKORISNE" Mađarska očekuje bliže odnose s Rusijom i poboljšanje veza s SAD-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska se zalaže za bliskije odnose s Rusijom i očekuje bitno poboljšanje veza sa SAD-om pod novim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekao je u petak mađarski ministar vanjskih poslova.

U intervjuu Reutersu nekoliko dana uoči posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Budimpešti zbog jačanja gospodarskih odnosa, Peter Szijjarto također je rekao da su sankcije EU-a protiv Moskve neučinkovite i da ih treba ukinuti.

Pročitajte i ovo Zrakoplovna baza, ilustracija Grand Forks Incident u američkoj vojnoj bazi: Zatvoren je kompleks s tisućama vojnika Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja

"Mađarska smatra da su sankcije beskorisne", rekao je Szijjarto i iznio procjenu da je Mađarska izgubila 6,5 milijarda dolara zbog sankcija koje su uvedene 2014.

"Trebamo li biti sretni zbog pada ruskog gospodarstva? Ne, žalimo zbog toga", istaknuo je dodajući da Mađarska Rusiju ne smatra prijetnjom.

Mađarska, članica EU-a i NATO-a, ostala je u dobrim odnosima s Rusijom i u režimu sankcija uvedenih zbog ruskog pripojenja Krima u ožujku 2014. i uplitanja u sukob na istoku Unkrajine.

Mađarska pokušava osigurati opskrbu plina iz Rusije nakon 2021. Također želi nastaviti s gradnjom dva nova energetska bloka u nuklearnoj elektrani Park, ugovor s Rusijom vrijedan deset milijardi eura koji se našao na udaru Bruxellesa.

Szijjarto je rekao i da Budimpešta očekuje "bitno poboljšanje" odnosa s Washingtonom i istaknuo kako se slaže s novim predsjednikom Trumpom da je NATO podbacio u borbi protiv terorizma.

"Islamsku državu vidim kao prijetnju, najozbiljniju prijetnju civiliziranom svijetu. I u tom smislu, mislim da je NATO mogao odigrati veću ulogu", rekao je mađarski ministar.

Mađarski premijer Viktor Orban dolazio je u sukob s administracijom bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame oko onoga što kritičari nazivaju erozijom demokratskih vrijednosti pod njegovom vladom.

Orban je prošle godine bio jedan od prvih inozemnih čelnika koji je podupro Trumpa koji se, rekao je Szijjarto, više neće "miješati u unutarnje stvari Mađarske".

"Nakon što je novi predsjednik dao jasno do znanja da izvoz demokracije više nije u središtu američke vanjske politike, taj oblik pritiska će nestati", naglasio je Szijjarto. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene