Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Hrvoja Krešića

Mađari se spremaju na izbore, uz njih ih očekuje i referendum: Hoće li Orban opet dobiti vlast?

Mađarska se sprema na izbore. Prvi put nakon 12 godina na vlasti, premijer Viktor Orban i njegova stranka Fides na izborima će se boriti protiv ujedinjene oporbe. Sa skupa održanog u petak Orban je poručio da rat u Ukrajini nije mađarski rat.

Dok Orban poručuje kako ruski rat nije mađarski, oporba predvođena Péter Márki-Zayijem sa skupa u subotu je uzvratila da će u slučaju pobjede povećati pomoć Ukrajini i obnoviti odnose s Europskom unijom.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

Ankete daju Orbanu minimalnu prednost. Mađarsko društvo podijeljeno je zbog ruske invazije, a tko se uopće suprotstavlja Orbanu provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Kako je rekao, Mađari izlaze na parlamentarne izbore na kojima je na kupu 199 zastupničkih mjesta.

"Od toga se 106 mjesta može dobiti kroz pobjedu u istom tolikom broju izbornih jedinica, dok 93 zastupnika i zastupnica može ući u parlament ovisno o uspjehu njihove stranke ili koalicije na nacionalnoj razini", rekao je Krešić.

"Za ostvariti natpolovičnu većinu i dobiti vlast u parlamentu za formirati vladu potrebno je 100 mjesta. Viktoru Orbanu to ne bi smio biti problem, na vlasti je u kontinuitetu od 2010. godine", dodao je.

Orbana prate repovi oko korupcije

"Na prošlim izborima osvojio je dvotrećinsku većinu te je mogao mijenjati Ustav i krojiti zakone kako njemu odgovara. Iako ga prati dosta repova oko korupcije, ljudskih prava i gušenja slobode medija, ankete mu prognoziraju oko 50 do 55 posto glasova", rekao je Krešić i dodao da je s druge strane nikad ujedinjenija oporba na čijoj su listi i krajnja desnica, ali i liberali i socijaldemokrati. 

"Péter Márki-Zay je otac sedmero djece, konzervativac koji vrlo glasno vjeruje u EU i NATO i glasno kritizira Viktora Orbana. Godinama uspješno vodi jedan manji mađarski grad, a ankete mu predviđaju 40 do 45 posto glasova, potrebno će mu biti čudo ako želi iznenaditi Viktora Orbana", dodao je.

Mađari izlaze i na referendum

Mađari u nedjelju, uz izbore, izlaze i na referendum koji je kako ga tumače lokalni analitičari, još jedno sredstvo Orbana za poticanje izlaska na izbore.

"Orbanov Fides je pokrenuo referendum koji se želi jasno refinirati što se smije ogovoriti o homoseksualizmu u mađarskim obrazovnim institucijama. Brojni kritičari kažu da Orban pokušava homoseksualizam izjednačiti s pedofilijom", navodi Krešić.

"Upravo ga Péter Márki-Zay kritizira da namjerno širi antigay histeriju  kako bi skrenuo pažnju s brojnih korupcijskih afera Orbanove vlade poput zlouporabe Europskih fondova. S druge strane, tu je priča o Rusiji i Ukrajini i ratu", kazao je.

"Orban s jedne strane načelno podržava minimum onoga što EU poručuje Rusiji i Putini, a s druge strane brojni mađarski mediji koji se pod direktnom kontrolom Viktora Orbana šire vrlo prorusku propagandu. Orban ponavlja da to nije njihov rat i da se tamo ne smiju miješati, a i sentiment prema Ukrajini u Mađarskoj nije baš jednostavan. Nemali broj Mađara nema baš pretjerano dobre osjećaje prema Ukrajini", zaključio je Krešić i dodao da će biti veliko iznenađenje ako Orban izgubi na izborima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene