Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na postavljanju četiri metra visoke ograde, duž 175 kilometara granične linije, radit će 900 ljudi.


Ograda duž granice Srbije i Mađarske bit će završena do 30. studenog, izjavio je mađarski ministar obrane Csaba Hende, prenijela je agencija Beta, i navela kako će postavljanje stajati oko 20 milijuna eura.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović Zoran Milanović o skandalu u Srbiji: ''Draža Mihailović je bio jedna obična budala'' Srbija, koronavirus Od 20. prosinca ulazak u susjednu državu samo uz negativni PCR test

Na postavljanju četiri metra visoke ograde, duž 175 kilometara granične linije, radit će 900 ljudi, naveo je Hende u predgrađu mjesta Moraholom, gdje su počeli prvi radovi na postavljanju ograde.

Kod toga mađarskog grada na jugu zemlje bilježi se najveći broj ilegalnih prelazaka migranata, koji se pokušavaju probiti do zapadnih zemalja EU.

Mađarski ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter izjavio je da na sastavljanju osnovnih dijelova ograde rade zatvorenici u mađarskim zatvorima, a da će u postavljanju ograde ako bude bilo potrebno sudjelovati i uposleni u javnom sektoru, prenijela je Beta.

OTKRIVAMO PRAVU POZADINU 'ORBANOVOG ZIDA'

Prema riječima Pintera, ograda je privremeno rješenje, ali jedino koje je Mađarska mogla odmah provesti da bi zaustavila povećan priljev migranata i izbjeglica iz Afrike i Bliskog istoka.

Ove godine je u Mađarsku nelegalno ušlo više od 81.000 migranata.

Više od 80 posto migranata koji su prethodnih mjeseci podnijeli zahtjev za azil u Mađarskoj došlo je iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Većina njih poslije nekoliko dana nastavi put ka drugim zemljama EU.

Mađarska započela izgradnju ograde duž granice sa Srbijom

Mađarska će potrošiti oko 20 milijuna eura na postavljanje žičane ograde, no desničarske partije u zemlji smatraju kako bi se taj novac trebao upotrijebiti za uvođenje granične straže, umjesto policije.

"Predlažemo i da svatko tko uđe na teritorij Mađarske - legalno ili ne - bude smješten u zatvoreni izbjeglički centar. U ovom trenutku oni nisu zatvoreni i izbjeglice se slobodno kreću širom zemlje", rekao je Marton Đenđeši, zastupnik ultradesničarske partije "Jobik" i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove u parlamentu Mađarske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook