Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN i Vijeće Europe kritizirali odluku

Mađarska započela izgradnju ograde duž granice sa Srbijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska je u ponedjeljak započela izgradnju ograde duž svoje granice sa Srbijom u nastojanju da zaustavi ilegalne migrante u pokušaju da uđu u zemlju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel odluku je nedavno nazvala besmislenom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako dalje? ANALIZA DNEVNIKA NOVE TV Ovo su jedine opcije izbjeglicama za put do zapada Europe Slika nije dostupna Moguća gradnja Evo gdje bi Mađari prvo mogli podići ogradu prema Hrvatskoj

Deseci tisuća migranata, većinom s Bliskog istoka i iz Afrike koriste balkansku rutu kako bi ušli u zemlje EU-a, prolazeći pritom kroz Grčku, Makedoniju i Srbiju, a potom u Schengensku zonu bez graničnih kontrola koja počinje u Mađarskoj.

Radovi na četiri metra visokoj i 175 kilometara dugačkoj ogradi počeli su u gradu Morahalomu, oko 180 km jugoistočno od Budimpešte, izvijestila je državna televizija M1.

Mađarska je od početka godine registrirala više od 70.000 migranata, u odnosu na 43.000 koliko ih je u zemlju ušlo tijekom cijele prošle godine.

DRAMA NA GRANICI 106 migranata umalo se ugušilo u kamionu, vozač pobjegao

Većini migranata krajnji su cilj bogatije zemlje EU-a, no mađarska vlada tvrdi da te države ilegalne migrante često vraćaju natrag u Mađarsku.

Prihvatilišta u Mađarskoj i u Austriji prenapučena su, a krajem prošlog mjeseca mađarska policija upotrijebila je suzavac kako bi u prihvatilištu u istočnome gradu Debrecinu razdvojila nekoliko stotina imigranata među kojima je izbila tučnjava.

UN i Vijeće Europe kritizirali su izmjene u mađarskim zakonima o azilu te smatraju da će negativno djelovati na prava tražitelja azila koji ondje traže sigurnost te da ih dovesti u još veću opasnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene