Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je u utorak kako želi "nanovo utemeljenu" Europu "u više formata", koju predvodi "avangarda" zemalja koje žele "ići dalje" u približavanju ekonomija i politika.


Sljedećih tjedana, nakon parlamentarnih izbora 24. rujna u Njemačkoj, "Francuska će ponuditi prijedloge svojim partnerima radi jačanja gospodarskog i monetarnog približavanja te približavanja naših poreznih i socijalnih politika", kazao je šef države u prvom velikom govoru o vanjskoj politici pred francuskim veleposlanicima okupljenima u Parizu.

Vezani članci Sjeverna Irska MI5 podigao stupanj opasnosti od terorizma u Sjevernoj Irskoj: ''Javnost treba biti oprezna'' blokada luke Marseille - 5 Palež automobila i blokada važne luke uoči Macronova obraćanja: "U žarištu je ogromne mržnje i ogorčenosti"

Emmanuel Macron će ponuditi i produbljivanje obrambene suradnje u Europi kao i uspostavu vjerodostojne europske klimatske i energetske politike.

Brexit pokazuje da "kad je Europa samo tržište, odbacuje je se", kazao je on. U prošlosti, zemlje EU-a "više se čak nisu usudile okupljati u formatu eurozone da ne uzrujaju ni Britance i ni Poljake", kazao je on.

Macron je također izjavio da "borba protiv islamističkog terorizma" mora biti glavni prioritet francuske diplomacije. "Zajamčiti sigurnost naših sugrađana glavni je prioritet borbe protiv islamističkog terorizma", naglasio je šef francuske države.

"Sigurnost Francuza razlog je postojanja naše diplomacije. Taj je zahtjev temeljni. Na njega moramo odgovoriti bez oklijevanja", dodao je on.

Francuska se od 2015. suočava s neviđenim valom islamističkih napada u kojem je poginulo 239 osoba.

"Iskorjenjivanje terorizma ovisi i o presušivanju njegova financiranja", naglasio je Emmanuel Macron i najavio organiziranje konferencije o mobilizaciji protiv financiranja terorizma početkom 2018. u Parizu.

Macron je potvrdio "privrženost" Francuske sporazumu iz 2015. o iranskoj nuklearnoj energiji, koji bi mogao biti doveden u pitanje zbog pogoršanja odnosa između SAD-a i Teherana.

"Želim potvrditi privrženost Francuske iranskom nuklearnom sporazumu", kazao je Macron u govoru o vanjskoj politici pred francuskim veleposlanicima u Elizejskoj palači. "Nema alternative", dodao je on zalažući se za "konstruktivan i zahtjevan odnos s Iranom".

Emmanuel Macron nazvao je režim predsjednika Nicolasa Madura u Venezueli "diktaturom". "Naši sugrađani ne razumiju kako su neki mogli biti tako popustljivi s režimom koji se uspostavlja u Venezueli. Diktatura koja pokušava preživjeti pod cijenu neviđene ljudske patnje, iako izvori nafte i dalje ostaju znatni", kazao je Macron.

Venezuela se mjesecima nalazi u dubokoj gospodarskoj, političkoj i ustavnoj krizi. Njezin predsjednik Nicolas Maduro, vrlo nepopularan u anketama, suočava se s redovitim prosvjedima oporbe koja traži njegovu ostavku. Gotovo 130 osoba ubijeno je u četiri mjeseca prosvjeda protiv vlade. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju