Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukinute sankcije

NAKON 20 MJESECI PREGOVORA Iran odobrio nuklearni sporazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski zastupnici odobrili su u utorak nuklearni sporazum s velikim silama sa 161 glasom za, 59 protiv i 13 suzdržanih, tri mjeseca nakon njegova zaključivanja 14. srpnja, objavili su državni mediji.

Zastupnici su glasovali u korist provedbe sporazuma kojim se predviđa ukidanje međunarodnih sankcija nametnutih Iranu u zamjenu za njegovo obvezivanje da se neće opskrbiti atomskim oružjem te da će ograničiti svoj civilni nuklearni program.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Tim se glasovanjem završava često burna rasprava između pristaša sporazuma i njegovih konzervativnih oponenata kojih je većina u parlamentu a koji su ga smatrali povoljnijim za velike sile nego za vlastitu zemlju.

Iran nije potvrdio pad ruskih raketa na njegovo tlo

No zastupnici koji su bili protiv tog sporazuma morali su uzeti u obzir zeleno svjetlo koje je tekstu dao iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei, koji ima zadnju riječ o svim velikim pitanjim u zemlji, ali je želio da parlament kaže svoje mišljenje.

Do glasovanja iranskog parlamenta dolazi nakon neuspjeha američkog Kongresa, kojim dominiraju republikanci protivni sporazumu, da ga sruši.

Više ništa ne stoji na putu njegove primjene u svim zemljama potpisnicama: Iranu, SAD-u, Kini, Rusiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene