Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak što prije

"Znak prijateljstva": Macron slavi, poznato tko ga je prvi nazvao da mu čestita

Njemački kancelar Olaf Scholz prvi je politički čelnik s kojim je francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao telefonom nakon pobjede na nedjeljnim predsjedničkim izborima, objavila je Elizejska palača.

"Kancelar Scholz nazvao je predsjednika (Emmanuela Macrona) da mu čestita", stoji u priopćenju ureda francuskog predsjenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo

"Bio je to prvi poziv koji je predsjednik primio, znak francusko-njemačkog prijateljstva", ističe se.

"Vaši birači signalizirali su danas i čvrstu odanost Europi. Drago mi je što ćemo nastaviti našu dobru suradnju!", napisao je Olaf Scholz na Twitteru u čestitci Macronu.

Francuski predsjednik i njemački kancelar potvrdili su da će i dalje njegovati "bliske odnose" između Njemačke i Francuske, bazirane na povjerenju, "između ostalog i s obzirom na aktualne izazove, poput ruske agresije na Ukrajinu", izjavio je glasnogovornik njemačke vlade.

Scholz i Macron dogovorili su se da će se sastati što prije kako bi nastavili koordinaciju u bilateralnim, međunarodnim i europskim pitanjima.

Macron je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio Marine Le Pen solidnom većinom glasova i osigurao još jedan mandat. Posljednji je puta to pošlo za rukom Jacquesu Chiracu 2002., u odmjeravanju snaga sa Jean-Marie Le Penom, ocem Macronove protukandidatkinje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene