24. srpnja 1911. godine američki istraživač Hiram Bingham otkrio je drevni grad Inka koji je 400 godina ležao napušten. Taj isti grad danas je jedno od 7 čuda novoga svijeta.


Na današnji dan prije 102 godine otkriven je sveti grad Inka Machu Picchu. Ovaj dragulj ostao je skriven od svijeta šestotinjak godina, a 1911. ga je otkrio američki istraživač Hiram Bingham.

Vezani članci Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje Gradonačelnica Petrinje zahvalila Plenkoviću i Medvedu zbog pomoći nakon potresa: "Petrinja i Banovina žive dalje, ponosno i zahvalno" Krvavi Mjesec (Foto: Flickr/Maurits Verbiest) Krvavi Mjesec fascinira ljude od pamtivijeka, saznajte kako ga tumače različite kulture

Machu Picchu danas ostaje svjedokom vrhunca razvoja civilizacije Inka, a dokaz tome su kanali za navodnjavanje, popločane ceste, tvrđave, hramovi i kamene zgrade koje su gradili vojska i vrhunski građevinari. Zbog toga je 80.-ih uvršten na UNESCO-v popis kulturnih dobara, a kasnije i jednim od sedam čuda Novog svijeta.

>> Machu Picchu: Francuski pustolov otkrio tajni prolaz do blaga

Pretpostavlja se da je grad sagrađen oko 1300. godine, a već 400 godina prije otkrića bio je napušten. Uzrok tome vjerojatno nije bilo pokoravanje od strane Španjolaca već epidemija sifilisa koji je u te krajeve stigao iz Europe, a potom i građanski rat.

Poznavatelji vjeruju kako je Machu Picchu izgrađen kao posjed cara Pachacutija. Ono što ga izdvaja od ostalih gradova jest lokacija na kojoj je smješten. Dvjestotinjak zgrada vrhunske arhitekture onog doba razmješteno je na vrhu tri brda, a do njega vodi poznati 'Put Inka' koji kreće iz grada Cusca, a traje tri dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju