24. srpnja 1911. godine američki istraživač Hiram Bingham otkrio je drevni grad Inka koji je 400 godina ležao napušten. Taj isti grad danas je jedno od 7 čuda novoga svijeta.


Na današnji dan prije 102 godine otkriven je sveti grad Inka Machu Picchu. Ovaj dragulj ostao je skriven od svijeta šestotinjak godina, a 1911. ga je otkrio američki istraživač Hiram Bingham.

Vezani članci Ljupka Gojić Mikić i Mihael Mikić Jedan od najstabilnijih domaćih parova proslavio 20. godišnjicu, obožavatelje oduševili fotkama s početaka Severina (Foto: Instagram) Severina s dekolteom do pupka čestitala Igoru četvrtu godišnjicu: "Tebi godine ne mogu ništa"

Machu Picchu danas ostaje svjedokom vrhunca razvoja civilizacije Inka, a dokaz tome su kanali za navodnjavanje, popločane ceste, tvrđave, hramovi i kamene zgrade koje su gradili vojska i vrhunski građevinari. Zbog toga je 80.-ih uvršten na UNESCO-v popis kulturnih dobara, a kasnije i jednim od sedam čuda Novog svijeta.

>> Machu Picchu: Francuski pustolov otkrio tajni prolaz do blaga

Pretpostavlja se da je grad sagrađen oko 1300. godine, a već 400 godina prije otkrića bio je napušten. Uzrok tome vjerojatno nije bilo pokoravanje od strane Španjolaca već epidemija sifilisa koji je u te krajeve stigao iz Europe, a potom i građanski rat.

Poznavatelji vjeruju kako je Machu Picchu izgrađen kao posjed cara Pachacutija. Ono što ga izdvaja od ostalih gradova jest lokacija na kojoj je smješten. Dvjestotinjak zgrada vrhunske arhitekture onog doba razmješteno je na vrhu tri brda, a do njega vodi poznati 'Put Inka' koji kreće iz grada Cusca, a traje tri dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook