Hrvatskoj, doznajemo iz odgovornih institucija, za sada ne prijeti nikakva opasnost iz Mađarske.


Kemijski otpad s visokim koncentarcijama teških metala razlio se među kuće, natopio poljoprivredna zemljišta. Crvena, lužnata otopina doslovno nagriza sve pred sobom. Posebno je opasna u doticaju s kožom jer ondje duboko prodire.

Vezani članci Milanović u Budimpešti s Orbanom - 5 Milanović u Budimpešti s mađarskim premijerom Orbanom: "Dobri smo susjedi, ali razlikujemo se" Zoran Milanović Milanović oštar: "Tretira nas kao da smo retardirani. Neću dopustiti da nas pretvore u psića koji samo laje"

'I to je strašno. To su zapravo bolne opekotine koje kasnije se mogu inficirati. Bilo je slučajeva gdje su ljudi skoro umrli', rekao je prof.dr. Franjo Plavšić, ravnatelj Državnog zavoda za toksikologiju. Pomoći jedino može dugotrajno ispiranje mlakom vodom. 'Nikakve kreme, ništa. Samo pranje vodom', dodao je Plavšić. Ali teško će se zaustaviti veliko onečišćenje prirode. Vrtovi i polja bit će neupotrebljivi, a teški metali će, upozoravaju stručnjaci, prodirati u podzemne vode.

>> Izvanredno stanje: Toksični otpad poplavio sela, četvero mrtvih

'To je sigurno, moraju prodirati. Prema tome, na tom području koje bude kontaminirano, onečišćeno, imate strašan problem vode za piće i općenito vode u podzemlju', rekao je Plavšić. Mađari zemlju posipaju vapnom, grade brane kako bi zaustavili širenje mulja. 'To će biti strašan posao. Ogromni troškovi i ogromne štete za budućnost koje ne znam kako se mogu ukloniti', izjavio je Plavšić. Hrvatskoj onečišćenje ne prijeti.

'To je oko 250 kilometara udaljeno od Hrvatske. Podzemnim vodama nikako, a što se tiče utoka u Dunav ta opasnost ovoga trenutka ne prijeti', rekao je Željko Makvić, glavni državni vodopravni inspektor. Mađari su djelomično zaustavili širenje toksičnog otpada. No, boje se kiše jer bi ona mogla dodatno zakomplicirati sanaciju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju