Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglašeno izvanredno stanje

Izvanredno stanje: Toksični otpad poplavio sela, četvero mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz postrojenja za preradu aluminija u mađarskoj tvornici Ajkai Timfoldgyar izlio se toksični otpad i preplavio nekoliko sela. Poginule su četiri osobe, od čega dvije djevojčice.

Mađarska vlada proglasila je izvanredno stanje u u tri županije sjeverozapadno od Balatona, u županijama Veszprem, Gyor-Moson-Sopron i Vas. Četiri osobe su poginule. Starija muška osoba stradala je u svom domu koji je poplavljen u ponedjeljak poslijepodne, dok je 35-godišnjak stradao kada je crveni mulj prevrnuo njegovo vozilo. Treća žrtva je trogodišnja djevojčica, a četvrta njezina mlađa sestra. Tijela su pronađena u njihovom domu.

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv Viktora Orbana - 3 Mjesec dana do izbora Tisuće u prosvjedu protiv mađarskog premijera: Skup je vodio čovjek kojeg smatraju prvom prijetnjom Orbanu na nadolazećim izborima Prosvjedi na ulicama Budimpešte Nakon niza skandala Tisuće Mađara na ulicama: Traže bolju zaštitu djece, vodi ih Orbanov kritičar

Sedam osoba proglašeno je nestalim. Ozlijeđeno je više od 100 osoba. Pretpostavlja se da je u okoliš iscurilo 600 do 700 tisuća kubičnih metara toksičnog crvenog mulja kod grada Ajka, 160 kilometara od Budimpešte, javlja Huffington Post.

Na jednu tonu aluminija, tri tone crvenog mulja

Proglašeno je izvanredno stanje u tri županije, a među poginulima su i dvije djevojčice U selu Devecser, poplavljeno je 400-tinjak kuća, a u mjestu Somlovasarhely iz domova je spašeno 40 osoba. U selu Kolontar mulj je dosegnuo visinu od 2 metra. Toksični crveni mulj je nusprodukt u proizvodnji aluminija i sadrži u sebi teške, otrovne metale. Radi se o toksičnom talogu koji se stvara kod proizvodnje aluminija. Sastoji se od štetnih elemenata, poput olova i vrlo je korozivan. Proizvodnja jedne tone aluminija rezultira proizvodnjom skoro tri tone crvenog mulja.

Mulj nagriza kožu, oči...

Čak 120 osoba moralo je primiti medicinsku pomoć, od čega je 6 osoba teško ozlijeđeno, od čega su dvije u kritičnom stanju. Radi se o kemikalijama koje imaju lužnato djelovanje, najbolji način za neutralizaciju djelovanja je ispiranje većom količinom vode. 'Mulj nagriza kožu i sluznicu i stvara opekotine', pojasnio je Jozsef Cziner. Na mjesto nesreće poslano je 40 vojnika koji pomažu spasilačkim službama i vatrogascima, a angažiran je i vojni helikopter, a policija provodi opsežnu istragu o nesreći.

Najveća kemijska nesreća u Mađarskoj

Akcija spašavanja potrajala je do kasno u noć s ponedjeljka na utorak, a nastavlja se i tijekom dana sanacijom terena. Zbog nesreće prekinuti su i dijelovi željezničkog prometa u Mađarskoj, a oštećen je i jedan plinovod u blizini naseljenog područja. Kako bi se u rijeci Marcal neutralizirao lužnati mulj morala se u vodu ispustiti kisela tekućina. Također je bačeno i nekoliko tona žbuke koji bi na sebe trebao vezati otrovni mulj i spriječiti da otplovi nizvodno. Mađarski mediji javljaju da se radi o najvećoj kemijskoj nesreći u zemlji.

Nema opasnosti za Hrvatsku

Državna uprava za zaštitu i spašavanje priopćila je da zbog izlijevanja gotovo 700.000 prostornih metara otrovnog crvenog mulja iz postrojenja za preradu aluminija na zapadu Mađarske, oko 250 kilometara od hrvatske granice, ne postoji opasnost za Hrvatsku. Monitoring and Information centar EU Mehanizma za suradnju u civilnoj zaštiti obavijestio je DUZS da je noćas u Republici Mađarskoj došlo do incidenta, ali da je situacija pod kontrolom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene