Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Luteranska zajednica prihvatila gay svećenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz zagrljaje i uzvike veselja, članovi najstarije Luteranske crkve u Atlanti proslavili su uspjeh svećenika u borbi oko tretmana gay svećenika u Evangelističkoj Luteranskoj Crkvi Amerike (ELCA).

Podrška vlč. Bradleyju Schmelingu u Luteranskoj Crkvi sv. Johna nastupila je dan nakon što je nacinalna skupština ELCA-e u Chicago naložila biskupima da se suzdrže od razrješavanja gay i lezbijskih svećenika/ca koji krše pravilo celibata. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u Španjolskoj Svećenik optužen da je s dečkom prodavao Viagru: Ponuđeno mu je psihološko i duhovno vodstvo Tik tok svećenik - 2 modernizacija u crkvi Svećenik hit na TikToku: Prije zaređenja igrao nogomet s Livajom i Perišićem, a imao je i djevojke

Skupština ipak nije usvojila opću dozvolu ređenja gay svećenika na razini cijele Crkve.

Schmeling je postao središte ELCA-ine debate o gay svećenstvu nakon što je prošle godine razriješen svećeničkih dužnosti jer je rekao biskupu da je u vezi s muškarcem.

Disciplinska komisija je odlučila da nema drugog izbora nego razriješiti Schmelinga dužnosti i ukloniti ga s propovjedaonice, zbog pravila koje ne dozvoljava da LGBT osobe u vezi budu svećenici.

No, komisija je također predložila crkvi da razmotri vraćanje onih svećenika koji su bili primorani otići zbog romantične veze. Također, komisija je zaključila da je Schmeling, ne računajući činjenicu da je u vezi, dokazao da je dostojan titule koja mu je oduzeta.

Nakon subotnjeg glasanja, on će i dalje biti svećenik u crkvi Sv. Johna (na zahtjev članova zajednice), no njegovo ime neće biti na popisu svećenika.

Schmeling je rekao da micanje njegovog imena s popisa svećenika predstavlja problem samo ako on poželi otići u drugu župu, no da on nema nikakvih namjera napustiti župu Sv. Johna.

Biskup Ronald B. Warren, poglavar Jugoistočnog ELCA-ingo sabora, rekao je da nema namjeru poduzimati daljnje korake protiv zajednice Sv. Johna niti protiv Schmelinga.

Rezultat glasovanja je bio 538:431, nakon emotivne debate kako bi trebalo interpretirati biblijske tekstove o homoseksualnosti. 

Odlučeno je da se konkretnija odluka o gay svećenstvu odgodi na dvije godine, dok posebna grupa, koja je pri kraju osmogodišnjeg istraživanja ljudske seksualnosti, ne objavi svoje rezultate.

Članovi zajednice Sv. Johna rekli su da je rezultat glasovanja razočaravajuć, no nadaju se da je to ipak mali korak naprijed.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene