Lula da Silva (Foto: AFP)
Lula da Silva (Foto: AFP) Foto: Afp

Brazilska radnička stranka (PT) kandidirala je u srijedu bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lulu da Silvu za predsjedničke izbore u listopadu unatoč tome što on služi zatvorsku kaznu za korupciju, a što su podržale tisuće Lulinih pristaša.


Lula da Silva je proglašen krivim za korupciju i pranje novca u vezi s obnovom skupog penthousea na obali što je financirala tvrtka koja je nastojala osigurati poslove s državnim naftnim divom Petrobrasom.

Vezani članci Gari Capelli Gari Capelli jednoglasno potvrđen za kandidata HDZ-a u utrci za župana Primorsko-goranske županije Izbori u BiH Izbori u BiH: Problemi na biralištima u Banjoj Luci i Doboju, umro kandidat za načelnika

Služi kaznu od 12 godina zatvora u gradu Curitiba na jugu zemlje.

Najmanje 13 kandidata podnijelo je kandidaturu do srijede, a Lula je daleko ispred ostalih po anketama.

Oko 10.000 Brazilaca u srijedu je marširalo do Vrhovnog izbornog suda (TSE) kako bi podržalo kandidaturu bivšeg predsjednika koji je i dalje iznimno popularan unatoč sudskom procesu i dosuđenoj kazni.

Očekuje se da će TSE poništiti Lulinu kandidaturu na temelju zakona koji ne dopušta osobama osuđenima za kriminal da se natječu za predsjedničku dužnost.

Lula se uspeo na društvenoj ljestvici od čistača obuće i uličnog prodavača do najpopularnijeg političara u povijesti Brazila. Smatra se da su za njegova mandata (2003.-2010.) deseci milijuna Brazilaca izvukli iz siromaštva, djelomice kroz društvene programe koji su se financirali prihodima od nafte.

Sud bi svoju odluku trebao objaviti do 17. rujna. (Hina)