Prosvjedi u SAD-u ne jenjavaju, već se šire i na druge zemlje. Ne prestaje ni podrška pokretu koju izražavaju javne osobe diljem svijeta. Okupljeni oko ideje da rasizam nije ograničen granicama Sjedinjenih Američkih Država, zajedno pozivaju na promjenu. O stanju u SAD-u za Dnevnik Nove TV govorio je odvjetnik Luka Mišetić.

Galerija


Potresni prizori prosvjeda i nereda obišli su svijet. Stanju u Sjedinjenim Državama iz prve ruke svjedoči hrvatsko-američki odvjetnik s njujorškom adresom. 

Vezani članci Prosvjedi u SAD-u nakon Trumpovih najava da će povećati broj saveznih agenata u velikim gradovima gdje se odvijaju nasilni prosvjedi - 3 Nove nasilne demonstracije širom SAD-a: Prosvjednici se sukobljavaju s policijom, lete šok bombe i suzavci Kip Edwarda Colstona u Birstolu završio u luci Prosvjednici u SAD-u uništavaju kipove Kristofora Kolumba, londonski gradonačelnik najavio uklanjanje kipova trgovaca robljem

"Nikome nije svejedno, no što se tiče direktnog osjećaja ugroženosti, toga za nas nema", rekao nam je odvjetnik Luka Mišetić.

Još je uvijek na snazi lockdown, odnosno karantena. Više od dva mjeseca ne izlazi se iz domova.

"Ljudi su ionako nervozni, nesigurni, ne znaju šta ih čeka u budućnosti, ekonomski su nesigurni i onda se dogodi ovaj incident koji je bio na neki način okidač za frustracije oko legitimnog osjećaja nepravde, ali i drugih frustracija koje sada dolaze do izražaja", objašnjava Mišetić.

"Svi hoće pravdu, ali nemaju konkretnih zahtjeva", dodaje.

Stanje se, kako kaže, smiruje ali još nije pod kontrolom.

"To je opći nered, uništavaju se i mali poduzetnici i poduzeća koji baš upravo služe tim siromašnim kvartovima", kaže odvjetnik.

Lista zvijezda koje podržavaju prosvjede sve je duža. Pjevači, glumci, influenceri, sportaši ujedinili su se za jedan cilj, borbu protiv rasizma. Među njima su Rihanna, Katy Perry, Drake, Kylie Jenner, Britney Spears. Pridružio im se i prvi reket svijeta Novak Đoković. Podrška i iz NBA-a lige.

"Moramo doći do točke da se te ljude shvati ozbiljno. Da se osvijesti nepravda koju ističu i da se ispravi", poručila je NBA legenda Kareem Abdul Jabbar.

Glavni Trener Boston Celticsa stao je uz svoje igrače.

"Ne želim se pretvarati da znam kakva je to bol. Želim samo da znaju da sam uz njih", rekao je Brad Stevens.

Veliku podršku pokazuje i šesterostruki prvak Formule 1. Poziva na promjene mirnim, a ne nasilnim putem.

'Nisam uz one koji uništavaju i pale zgrade već uz one koji mirno prosvjeduju. Ne može biti mira dok naši takozvani vođe ne učine promjene", kaže Lewis Hamilton.

Pokretu Back Lives Matter stigla je i sportska podrška iz Hrvatske. Igrački HNK Gorice kleknuli su protiv rasizma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr