Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni kazneni suda proglasio je kongoanskog ratnog zapovjednika Thomasa Lubanga krivim za regrutaciju djece kao vojnika između 2002. i 2003. godine.


Prva je to presuda ICC-a od osnutka prije deset godina, a Lubangi će kazna biti određena na sljedećem ročištu. Lubanga je, donosi BBC, zapovijedao grupom pobunjenika tijekom međuetničkog sukoba u zlatom bogatoj regiji Demokratske Republike Kongo.

Vezani članci Zoran Marinović, dobitnik nagrade HND-a Fotoreporter Zoran Marinović dobitnik nagrade HND-a za reportažu o eboli koju je snimio za Novu TV: „Kada kolege prepoznaju vaš rad, onda je to posebno“ Improvizirana bolnica za borbu protiv ebole (Foto: Dnevnik.hr) Ponovno se pojavila smrtonosna zarazna bolest, stručnjak iz WHO-a poručuje: "Ovo je vrlo aktivno žarište"

Tužiteljstvo ga je teretilo za iskorištavanje djece u dobi od devet godina pa na više kao tjelohranitelje, seksualne robove i borce u svojim paravojnim jedinicama. U jednoglasnoj odluci tri sudca pojasnila su kako je dokazano da je Lubanga kao vođa Saveza kongoanskih domoljuba (UPC) i njegovih oružanih snaga odgovoran za novačenje djece vojnika mlađe od 15 godina koja su sudjelovala u aktivnostima na prvoj borbenoj liniji.

>> Kony 2012: Najviralniji video u povijesti interneta! Pogledan 112 MILIJUNA puta!

Lubanga koji je uhićen 2005. ima se pravo žaliti na presudu po sve tri točke optužnice, a ukoliko presuda postane pravomoćna mogao bi dobiti kaznu doživotnog zatvora. ICC kao takav nije u mogućnosti osuđenike kazniti smrtnom kaznom. Uz to što je presuda Lubangu prva presuda ICC-a suđenje kongoanskom ratnom zapovjedniku prvoj je međunarodno suđenje koje se fokusiralo na izrabljivanje djece vojnika.

Mnogi analitičari smatraju kako će upravo ovo suđenje postaviti zakonske presedane za sve ostale optužene za slične zločine. ICC je, podsjetimo, svoj prvi nalog za uhićenje izdao 2005. i to je bio nalog za uhićenje ugandskog pobunjeničkog vođe Josepha Konyja koji je još uvijek na slobodi.

Konyjeva kršćanske terorističke grupe LRA - Lord's Resistance Army (Božja vojska otpora) optužena je za zločine u nekoliko zemalja središnje Afrike.Među ostalim osumnjičenicima ICC-a su i Saif al-Islam Gadafi, sin ubijenog Muammara Gadafija te nekoliko članova sudanske vlade uključujući i predsjednika Omara al-Bashira. (Agencija VLM)