Meksički predsjednik Lopez Obrador (Foto: AFP)
Meksički predsjednik Lopez Obrador (Foto: AFP) Foto: Afp

Andres Manuel Lopez Obrador, prvi lijevi predsjednik u novijoj povijesti Meksika, službeno je preuzeo dužnost u subotu, nagovješćujući temeljitu promjenu politike u zemlji izjedanoj korupcijom, siromaštvom i nasiljem.


"Obećajem da ću braniti ustav i zakone te da ću odano i s ljubavlju prema domovini obnašati dužnosti predsjednika Republike koju mi je narod povjerio", obećao je novi predsjednik u meksičkom Kongresu, u društvu predsjednika zemalja svijeta i diplomatskih predstavnika okupljenih u Ciudad de Mexicu.

Vezani članci Inauguracija Zorana Milanovića Najdirljiviji trenuci inauguracije Zorana Milanovića: Zagrljaji, cvijeće, poljupci i suze majke Gine... Crteži Koristi zanimljivu tehniku kako bi crtežima stvorio čarobne prizore

Lopez Obrador (65), poznat kao "AMLO", po svojim inicijalima, izabran je kao antisistemski kandidat i najavio je povijesnu "preobrazbu" zemlje.

"Počevši odsad, preobrazba je u tijeku, ... mirna li istodobno radikalna jer ćemo mi okončati korupciju i nekažnjivost koje onemogućavaju preporod Meksika", kazao je on.

Nakon uvjerljive pobjede na predsjedničkim izborima u srpnju, Obrador rekao je da će održati fiskalnu disciplinu i tražiti prijateljske odnose sa SAD-om, obećavši da država neće konfiscirati privatnu imovinu.

Obrador, prvi ljevičarski predsjednik nakon više desetljeća u drugom po veličini gospodarstvu u Latinskoj Americi, u govoru je obećao poštivati građanske slobode i rekao da pod njegovom vladavinom "neće biti diktature". (Hina)