Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan u utorak je zatražio veću autonomiju za grad kako bi se izašlo iz ekonomske nesigurnosti nakon Brexita.


Dok su Britanci glasali 52 posto za napuštanje bloka, London je bio jedina regija u Engleskoj koja je podržavala ostanak zemlje u Uniji. Otad je više od 175.000 ljudi potpisalo internetsku peticiju zahtijevajući da London postane neovisan grad država.

Vezani članci Oliver Letwin (Foto: AFP) Buntovnik s razlogom poremetio Johnsonove planove za brexit: S 26 riječi raskrinkao nepovjerenje obaju strana u parlamentu Boris Johnson (Foto: AFP) Brexit: U ponedjeljak nastavak teških pregovora između EU-a i Londona

"U ime svih Londončana zahtijevam veću autonomiju za glavni grad - i to odmah", rekao je prema tekstu govora koji je objavio njegov ured.

"Koliko god mi se sviđa ideja o Londonu kao gradu državi, ne govorim ozbiljno o neovisnosti. Ne planiram postaviti granične točke na M25", rekao je Sadiq Khan referirajući se na orbitalnu autocestu.

Khan, koji je sudjelovao u kampanji za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji, traži prijenos ovlasti vezano uz poreze kao i veću kontrolu u poduzetništvu, prometu, stambenom i zdravstvenom sektoru, priopćio je njegov ured.

"Veća autonomija u svrhu zaštite Londona u ekonomskom smislu od nadolazeće nesigurnosti. Veća autonomija da se zaštiti poslovanje međunarodnih tvrtki koje ovdje trguju i veća autonomija da se zaštite naša radna mjesta, dobrobit i napredak", rekao je Khan. (Hina)