441363
441363
441363
441363
441363

Londončani potpisuju peticiju: Želimo odcjepljenje!

  • , 25.06.2016., 08:47
  • Autor:
  • komentara

Čak 60% Londončana se izjasnilo za ostanak u EU, a identično su razmišljali i Škoti te Sjeverni Irci.

 
 
 
 
London kao samostalna država? (FOTO: Pixsell/Press Association)
London kao samostalna država? (FOTO: Pixsell/Press Association)

Bijesni zbog konačnih rezultata referenduma, odnosno odluke o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, brojni Londončani su pozvali gradonačelnika glavnog grada Engleske Sadiqa Khana da proglasi London samostalnom državom, prenose brojni britanski mediji.

Organizirana je čak i peticija koju je u 24 sata potpisalo oko 105.000 ljudi, a na društvenim je mrežama u međuvremenu osvanuo i takozvani hashtag "Can London" uz koji brojni Londončani izražavaju bijes što ih je ostatak glasača izdvojio iz Europske unije.

Naime, oko 60 posto žitelja glavnoga grada se izjasnilo za ostanak u EU, baš kao što su za ostanak bili i Škoti (62%), odnosno Sjeverni Irci (55%).

I dok se odcjepljenje Londonda u ovom trenutku ipak čini kao znanstvena fantastika, sasvim je izvjesno da će Škoti ponovo izaći na referendum na kojemu će odlučivati o samostalnosti, ali da će o svome statusu razmisliti i Irci.

Priči je u svakom slučaju zanimljivo dodati podatak da su i u brojnim drugim velikim engleskim gradovima bili za ostanak u Europskoj uniji (Liverpool 58,2% za ostanak, Manchester 60.4%, Leeds 50.3%), kao i to da su za život u EU većinom bili mladi ljudi.

Statistički gledano, čak 73% glasača starih do 24 godine su se izjasnili za ostanak, odnosno njih 62% ako gledamo skupinu ljudi starih između 25 i 34 godine.

London trenutačno ima populaciju veću nego Škotska i Wales zajedno, te generira čak 22 posto ukupnog BDP-a Velike Britanije. 

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se