Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VB ne prihvaća načelo diplomatskog azila

London: Problem s Assangeom mogao bi se otegnuti unedogled

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravna zbrka u vezi s boravkom Juliana Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu mogla bi se otegnuti unedogled, priznao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Hague je, čini se, zasad odbacio mogućnost upada u zgradu veleposlanstva. Na tiskovnoj konferenciji u Londonu Hague je rekao da je Velika Britanija 'razočarana' što je Quito u četvrtak dao politički azil Assangeu, koji je u Švedskoj optužen za silovanje. Potvrdio je da ne postoji mogućnost da potonji slobodno izađe iz Velike Britanije, pošto se 19. lipnja sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo.

Pročitajte i ovo Snimka potjere za napadačem u Londonu Ubio 13-godišnjeg dječaka VIDEO Objavljena snimka potjere za napadačem u Londonu: "Ulazi ljudima u vrtove! Zaključajte vrata!" Muškarac s mačetom Oglasio se gradonačelnik VIDEO Objavljena jeziva snimka užasa u Londonu: U napadu mačetom ubijen 13-godišnjak, ranjeno još nekoliko ljudi

>> Assange: Ovo je veličanstvena pobjeda, iako će sada biti još stresnije

'Nećemo dopustiti Assangeu da slobodno izađe iz Velike Britanije i nema nikakva pravnog temelja da to učinimo', dodao je. Odgovarajući na pitanje može li takva situacija potrajati mjesecima i godinama, Hague je rekao: 'Moguće je', rekavši čak da se može otegnuti i kroz 'dulje' vremensko razdoblje. Dodao je da nema 'vremenske granice' za rješavanje tog problema.

Ujedno je odbacio izjave Ekvadora da bi Britanci mogli 'zauzeti veleposlanstvo'. Ministar je također istaknuo da stvar nije 'povezana s Assangeovim radom u WikiLeaksu', nego sa švedskim uhidbenim nalogom. 'Nema nikakve nagodbe s SAD-om', rekao je.

'Britanci ga moraju izručiti Švedskoj, koja je naš dobar partner na mnogim poljima i prijateljska demokracija u Europi', kazao je. Rekao je da London 'i dalje daje prednost diplomatskom rješenju' i da su Britanci od 19. lipnja 'ustrajno surađivali' s Quitom radi 'pronalaženja međusobno prihvatljivog rješenja'.

Velika Britanija, dodao je, 'ne prihvaća načelo diplomatskog azila', koje 'ni izdaleka nije opće načelo' i 'ne prihvaća nikakav pravni instrument, koji bi je prisilio da prizna diplomatski azil, koji bi inozemno veleposlanstvo odobrilo u ovoj zemlji'.

'Osim toga', dodao je, 'čak i ako bi neka zemlja priznala takav azil, propisano je da se on ne smije koristiti za izbjegavanje redovitog sudbenog progona. A ovdje je to slučaj'. Hague je još kazao da su britanske vlasti 'zajamčile' Ekvadoru da će štititi Assangeova prava. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene