Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odobren mu azil

Assange: Ovo je veličanstvena pobjeda, iako će sada biti još stresnije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekvador je odlučio dopustiti Julianu Assangeu neograničen ostanak u njihovom veleposlanstvu u Velikoj Britaniji.

Julian Assange, osnivač Wikileaksa u veleposlanstvu je već dva mjeseca i ondje je čekao odluku Ekvadora za političkim azilom, piše The New York Times. Azil su mu odobrili s objašnjenjem da bi mu ljudska prava mogla biti ugrožena.

Pročitajte i ovo Julian Assange Odluka 20. svibnja Odgođeno izručenje Juliana Assangea SAD-u: "Tražimo ova jamstva" Julian Assange suđenje Assangeu Uspoređuju ga s Navaljnim, a sad počinje njegova posljednja bitka: "Život mu je ugrožen u zatvoru, a ako ga izruče - umrijet će"

'Ovo je veličanstvena pobjeda za mene i moje ljude! Iako, stvari će od sada postati još stresnije', rekao je Assange. Julian Assange je usto rekao da je 'zahvalan ekvadorskom narodu, predsjedniku Rafaelu Correi i njegovoj vladi'. 'Od progona me nisu štitili ni Velika Britanija ni moja domovina, Australija, već jedna latinoamerička zemlja, odvažna i neovisna', rekao je.

Ocijenio je ipak da 'usprkos ovoj povijesnoj pobjedi, borba tek počinje' budući da se mora 'zaustaviti istraga Sjedinjenih Država o WikiLeaksu'.

Velika Britanija jučer je izrazila 'odlučnost' da izruči Juliana Assangea Švedskoj, gdje ga se tereti za silovanje. 'Velika Britanija ima zakonsku obvezu izručiti Assangea Švedskoj kako bi se suočio s optužbama za seksualne prijestupe i mi ostajemo odlučni ispuniti tu obvezu', rekao je glasnogovornik Foreign Officea.

>> Velika Britanija odlučna je izručiti Assangea Švedskoj

Julian Assange, 41-godišnji Australac, koji je u Švedskoj je pod istragom za silovanje i seksualno napastovanje, od 19. lipnja Assange je našao utočište u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, kome je podnio zahtjev za političkim azilom kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Velika Britanija u srijedu je upozorila Ekvador da bi mogla upasti u njegovo veleposlanstvo u Londonu ako Assange ne bude predan britanskim vlastima.

U Quitu je ekvadorska vlada objavila da bi takav čin smatrala povredom svoga suvereniteta te 'neprijateljskim i neprihvatljivim postupkom'.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene