Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Operacija London Bridge

Princ Charles možda će nasljediti krunu, ali ne i mjesto prvog čovjeka Commonwealtha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska diplomacija pojačala je lobiranje da kraljicu Elizabetu Drugu na čelu organizacije zemalja Commonwealtha naslijedi princ Charles. Iako će od majke preuzeti krunu, neće automatski dobiti i ulogu prvog čovjeka organizacije koja obuhvaća 53 zemlje, uglavnom bivše britanske kolonije.

Britanska administracija još od 60-ih razvija operaciju London Bridge. Iza tog naziva kriju se planovi za prve dane nakon smrti kraljice Elizabetu II. Uključuju, među ostalim, prijenos kraljevskih ovlasti. Međutim, nasljednik na tronu, princ Charles neće automatski preuzeti i njezinu titulu čelnika Commonwealtha.

Pročitajte i ovo Krunidba Charlesa III. krunidba kralja Vrijede milijarde, a nose se samo nekoliko puta u životu: Pogledajte kako izgledaju krune Charlesa III. Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV uživo iz Londona Reporter Dnevnika Nove TV o atmosferi nakon krunidbe: Slavi se na svakom koraku, Britanci dobili produženi vikend

Organizacija 53 države, uglavnom bivše britanske kolonije osnovana je 1931-ve, obuhvaća oko 20% Zemljina kopna i gotovo 2 i pol milijarde ljudi. Čelnica Commonwealtha nema nikakve ovlasti u svakodnevnom političkom životu zemalja članica.

Britanska diplomacija pojačala je lobiranje da princ Charles postane sljedeći čelnik. Odluka bi mogla biti donesena na summitu koji će se u travnju održati u Londonu.

Vjerojatno je da će 91-godišnju kraljicu princ Charles naslijediti na tronu Ujedinjenog kraljevstva kao i još 15 zemalja. Drugi u nasljednom redu je stariji Charlesov sin, princ William. Rođenjem njegove djece, princa Georga i princeze Charlotte, Williamov brat, princ Harry pao je na peto mjesto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene