Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

''Tragično je...''

Ljubić: Politika dominacije vodi raspadu BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić, koji je i saborski zastupnik, ocijenio je u ponedjeljak u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista kako bošnjačka politika dominacije vodi Bosnu i Hercegovinu prema raspadu.

"Čini se, i sve je više argumenata koji to potvrđuju, da bošnjačke političke elite prihvaćaju Bosnu i Hercegovinu tek kao ime, odnosno zbir ili okvir za dva podržavljena entiteta, kao kvazi konfederacija sve dotle dok ostvaruju dominaciju u Federaciji. Tragično je da ne vide da ova politika zakonomjerno vodi ka nestabilnosti i disoluciji države", rekao je Ljubić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Diže li vam politika tlak? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

On je ustvrdio se pokušaj dominacije najviše očituje u protivljenju promjena Izbornog zakona BiH koji bi omogućio Hrvatima da samostalno biraju svoje predstavnike u nacionalno koncipirane institucije. Upozorio je da BiH prijeti najozbiljnija kriza ukoliko izostane dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva.

"Mislim da nitko ne želi da se preko Bosne i Hercegovine upali fitilj, posebice što i unutra i vani ima podosta piromana", rekao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.

Izrazio je umjereni optimizam da će međunarodni sponzori, koji posreduju u razgovorima zatvorenim za javnost s bošnjačkim i hrvatskim strankama, ipak na kraju postići dogovor.
Po njegovim riječima, odgovor za izmjene Izbornog zakona vezano uz način izbora izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda nalazi se u presudi Ustavnoga suda BiH. Ljubić je također kritizirao pokušaje njezinog relativiziranja.

Po toj presudi su osporene odredbe Izbornog zakona koje su omogućavale nesrazmjeran izbor izaslanika iz pojedinih županija za Dom naroda. Po tim odredbama bilo je moguće da Bosansko-podrinjska županija, u kojoj žive 24 Hrvata, i Posavska županija, u kojoj živi 36.000 Hrvata, biraju po jednog od 17 izaslanika za Dom naroda. Na taj su način bošnjačke stranke bile u mogućnosti izabrati izvršnu vlast u Federaciji BiH a da u njoj ne sudjeluje nijedna hrvatska stranka koja je pobijedila na izborima među Hrvatima.

Upitan da komentira najave Europske komisije da će u Strategiji o proširenju Bosnu i Hercegovinu pozicionirati zajedno s Kosovom na začelju procesa pristupanja, Ljubić je istaknuo kako je takvo stajalište utemeljeno. Pozvao je na promjene Ustava i Izbornog zakona kako bi se uspostavila unutarnja ravnoteža i međusobno povjerenje između tri konstitutivna naroda, a što bi, po njemu, ubrzalo približavanje zemlje prema EU. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene