Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka je policija zbog straha od mogućih sukoba razdvajala ljevičarske i neonacističke prosvjednike koji su se satima nadmetali za nadzor nad pravcima prvomajskih demonstracija po berlinskim ulicama.


Nasilje i okršaji ljevičara i desničara već su dva desetljeća godišnji ritual u Berlinu, Hamburgu i drugim njemačkim gradovima.Oko 500 krajnjih desničara, koje su brojčano nadjačali protivnici koji su na ulice izašli u tisućama, prošlo je u povorci sjevernim dijelom njemačke prijestolnice.

Vezani članci Brandenburška vrata Automobilom se zabio u simbol Berlina: Poginuo na licu mjesta, istražuju se okolnosti Ilustracija Krvavi obračun ispred nargila-bara: Pucnjava, napad mačem i teško ozlijeđen muškarac

Njihov šest kilometara dug pravac kretanja odobrila je njemačka policija u skladu s njemačkim ustavom koji svakom daje pravo na prosvjed. Parada je, međutim, počela s više sati zakašnjenja jer su ljevičari sjeli na ulice. Duljina njihove rute je, međutim, bila skraćena jer nije bilo moguće raščistiti ulice. Policija je uklonila neke od onih koji su ometali pravac kretanja, među kojima i socijaldemokrata Wolfganaga Thiersea, potpredsjednika njemačkog parlamenta, no na kraju je desničarima rekla da se okrenu i vrate putem koji su došli.

Drugih 300 krajnjih desničara, među kojima je bilo i onih koji su došli iz Španjolske, Italije i Češke, iznenada se okupilo u drugom dijelu grada u namjeri da bez dozvole promarširaju jednom od glavnih gradskih ulica, Kurfuerstendammom. Policija ih je privela oko 200. Policija se u subotu ujutro Hamburgu sukobila s oko 150 prosvjednika krajnjih ljevičara i privela sedmero prosvjednika a u sukobima je ozlijeđeno 13 osoba. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju